Toto je Kosovo!
Kosovskí umelci sa predstavujú Slovensku
streda – štvrtok, 12. – 13. 11. 2014

Gipsy GrooveMladé, energické, ale málo známe a tajuplné. O Kosove si toho na Slovensku veľa myslíme a málo vieme, ale to sa už v novembri zmení. „Toto je Kosovo“ je projekt, v rámci ktorého návštevníci v štyroch slovenských mestách (Bratislava, Trenčín, Žilina a Košice) uvidia výstavu fotografií, divadelné predstavenie, filmy, vypočujú si 2 kosovské kapely a môžu sa porozprávať s kosovskými umelcami.

Podujatie organizuje Kosovo Foundation for Open Society (Priština) a Balkans Gateway (Bratislava) v spolupráci s KC Dunaj, Klubom Lúč, Stanicou Žilina-Záriečie a Tabačkou Kulturfabrik.

Udalosť na Facebooku: Stanica: Toto je Kosovo! (koncerty, divadlo, filmy a diskusia)

Vstupné na jeden deň: 3,00 €
Vstupné samostatne len na koncert: 2,00 €

streda 12. 11.

19.00 divadelné predstavenie Zničenie Eiffelovej veže
Preč s Eiffelovkou! Zachránime tým svet. Tragikomédia Zničenie Eiffelovej veže reflektuje dôsledky náboženského radikalizmu a terorizmu v globálnom svete. Diváka prevedie viacerými prostrediami vrátane súčasného Paríža, Osmanskej ríše, Balkánom či Pakistánom. Ponúka smiech, ale aj strach a momenty prekvapenia. Hra zaznamenala veľmi pozitívne ohlasy. Predstavenie uvádzame v pôvodnom znení so slovenskými titulkami.

Účinkujú: Adrian Morina, Shengyl Ismaili, Ernest Malazogu, Armend Ismaili
Autor: Jeton Neziraj
Réžia: Blerta Neziraj
Produkcia: Multimediálne centrum (Priština), Centrum pre kultúrnu dekontamináciu (Belehrad), Pushkunst/Nezávislou umeleckou platformou (Miláno) a spoločnosťou Collapse (Lyon)

21.00 koncert Gipsy Groove
Koncert Gipsy Groove ide k podstate vašej bytosti. Zabaví, rozveselí a nabije energiou. Jej charizmatickí hudobníci ponúkajú energické predstavenie, na ktorom nikto presne nevie, čo sa stane v ďalšej chvíli. Populárna kosovská kapela ponúka mix tradičných balkánskych cigánskych rytmov s jazzom, reggae, funk-u, DnB či rockom. Svojím zložením reflektuje etnickú rôznorodosť kosovskej spoločnosti a spoločenskú angažovanosť odzrkadľuje aj v svojej hudbe.

štvrtok 13. 11.

18.00 Filmy, interaktívna výstava a diskusia
V troch filmoch Vnútri je svetlo, Kolóna a Balkón mladí kosovskí autori predstavujú silné témy rezonujúce v dnešnom Kosove. Filmy zožali úspechy v Kosove aj na medzinárodných festivaloch. Interaktívna prezentácia projektu Moje meno - ich mesto medzinárodne úspešného kosovského umelca Albana Muju predstavuje kuriózny fenomén - pomenovávanie detí v Kosove podľa významných miest v Albánsku. O krajine, o ktorej si veľa myslíme, ale málo vieme, ktorá má najmladšiu populáciu v Európe, pred 15 rokmi prežila vojnu a dodnes je jej existencia spochybňovaná niektorými krajinami vrátane Slovenska sa môžete porozprávať s kosovskými umelcami.

21.00 koncert JazzaiR´T
Skupina ponúka hudbu silno ovplyvnenú džezom, klasickou hudbou, popom a balkánskou tradičnou hudbou. V JAZZAIR’T sa stretli skúsení experimentálni hudobníci kosovskej živej džezovej scény, s dlhoročnými skúsenosťami z rôznych miestnych kapiel a formácií. Dali dokopy svoj “zakladajúci” album, ktorý sa stal hitom skôr ako vyšiel.

Po tom, ako bola formácia nadšene prijatá na Jazz & Wine festivale v Albánsku v septembri tohto roku, bola pozvaná festivaly v Berlíne, Barcelone, Prahe a Belehrade v roku 2015.

KFOSBalkans Gateway

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics