Zuzana Biščáková
klavírny recitál
streda 15. 10. 2014, 19.00

klavírny recitálZuzanu Biščákovú so Žilinou spája jej štúdium na tunajšom Konzervatóriu. Po viacerých vystúpeniach s Cluster Ensemble sa tentokrát na Stanici predstaví na poslednom tohtoročnom recitálovom večeri – s programom, ktorý charakterizuje jej umelecký profil. Úspešná mladá klaviristka sa dlhodobo venuje interpretácii svetovej a domácej klavírnej tvorby s novším dátumom vzniku. Príležitosť započúvať sa naživo do diel, do ktorých sme sa s najväčšou pravdepodobnosťou ešte naživo nezapočúvali…

Program:

Arvo Pärt (1935 – ): Für Alina (1976 )

Galina Ustvoľskaja (1919 – 2006): Sonáta č. 5 (1986)

György Kurtág (1926 – ): Hry (výber)

Juraj Hatrík (1941 – ): „Smutno spieva vtáčik …“

Daniel Remeň (1977 – ): 6 drobných skladieb a 5 drobných skladieb v znamení Mikrokozmu
z cyklu Pubino moi, len ťukaj - premiéra

Marek Brezovský (1974 – 1994) : „Túžba “, 2. sonáta pre klavír

Peter Groll (1974 – ): Dve klavírne skladby - premiéra


„…Program koncertu som zostavila zámerne tak, aby mal poslucháč možnosť zažiť rozdiel medzi tvorbou zahraničnou a našou. Diela skladateľov, ktoré som vybrala, prinášajú nový pohľad na hudbu. Neprikláňajú sa k tradíciám - práve naopak - provokatívne sa od nich dištancujú. Vyberala som podľa toho, čo mi je hudobne blízke a verím, že oslovím aj poslucháčov Stanice…“ (Zuzana Biščáková)


Zuzana BiščákováZuzana Biščáková ukončila postgraduálne štúdium na Schola Cantorum v Paríži (u E. Indjica) a doktorandské štúdium na VŠMU v Bratislave (u D.Varínskej). Je držiteľkou viacerých cien: v roku 1996 získala 1. miesto na Súťaži slovenských konzervatórií a v roku 1997 získala 2. miesto na Medzinárodnom festivale v Londýne. V roku 2002 ju na tom istom festivale ocenili za najlepšiu interpretáciu skladby slovenského autora.

Ako sólistka má za sebou účinkovanie s orchestrom Konzervatória v Žiline ( J. S. Bach: koncert f mol pre klavír a orchester), so Štátnou filharmóniou Košice (G. Gershwin: Koncert pre klavír a orchester F dur) a so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu (L. Grondahl: Koncert pre pozaunu, klavír a orchester).

Zuzana Biščáková sa zameriava na interpretáciu súčasnej hudby a komornú hru. Je členkou zoskupenia Cluster Ensemble a spolupracuje s domácimi a zahraničnými hudobníkmi ako P. Rundel, P. Kotík, R. Kluttig, E. Sharp, J. Kubera, I. Šiller, M. Lejava, N. Higano, S. Adamíková, J. Pastorková, M. Masaryková, K. Dučai, J. Tomanová, A. Gál, P. Zwiebel, P. Mosorjak, B. Dugovič, M. Adámek a i., s ktorými nahráva pre RTVS a účinkuje na prestížnych festivaloch a koncertoch doma i v zahraničí (Gaida festival vo Vilniuse, Melos – Étos v Bratislave, Ars Nova Cassoviae, Konvergencie, Orfeus, Space, Ostravské dny, a i.).

Vstupné: 4,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics