Jeseň 2014 v Novej synagóge
>>programy pre školy

2vsvz1Od 18. septembra 2014 Vás opäť na niekoľko týždňov pozývame na návštevu Novej synagógy. Rekonštrukcia ešte nie je ukončená, ale výrazne napreduje, budete sa môcť o tom sami presvedčiť. Stavebné práce však na niekoľko týždňov vystrieda výtvarné umenie - dve významné výstavy, ktoré by Vám určite nemali ujsť!
Ponúkame k nim aj lektorské sprievodné programy pre školy.

Dan Perjovschi: Vybrané správy / Selected news
Umelec svetového formátu Dan Perjovschi je kriticky vnímavý voči dianiu vo svete ľudí a má dar iba pár ťahmi vyjadriť jeho podstatu. Jeho nástenné “noviny” nie sú zaťažené písmenkami, ale zľahka pokreslené jednoduchými obrazovými správami, ktoré sú prekvapivo účinné. Ich “prečítanie” hravo zvládne aj malé dieťa, pretože kreslenie je vlastne jedným z najjednoduchšie zrozumiteľných záznamov rozmýšľania.
Kľúčové slová: súčasné svetové umenie, kresba, kritické myslenie, politika, intelektuálne graffiti
Výstava trvá od 18. 9. do 10. 10. 2014. Kresby Dana Perjovschiho budú však aj po tomto termíne tvoriť pozadie nasledujúcich výstav.

Výstava finalistov Ceny Oskára Čepana 2014
Naša Synagóga má v tomto roku česť hosťovať výstavu 4 finalistov tohto ocenenia za súčasné umenie. Súťaž je určená mladým výtvarným umelcom do 35 rokov a medzi finalistami opäť raz figuruje aj rodák z nášho mesta Jaro
Kyša a okrem neho tiež Jana Kapelová, Martin Kochan a Matěj Smetana. Návštevníkov zoznámime so súčasným slovenským umením, ktoré má cenu a spolu sa pozrieme na princípy súťaženia v oblasti umenia.
Kľúčové slová: súčasné výtvarné umenie, hodnota umeleckého diela, cena umenia, Cena Oskára Čepana
Výstava potrvá od 16. 10. do 16. 11. 2014.

Organizovaná prehliadka zahŕňa interaktívny lektorský výklad a jednoduché skupinové aktivity podporujúce porozumenie obsahu výstavy. Výklad a aktivity sú prispôsobené vekovej úrovni žiakov a študentov, obe výstavy radi sprostredkujeme žiakom oboch stupňov ZŠ aj študentom SŠ.

Trvanie návštevy 45-90 minút, maximálna veľkosť skupiny - 1 trieda
Vstupné 1,- €/ osoba, min. poplatok za skupinu 15,- € (úhradu je možné realizovať aj kultúrnymi poukazmi).
Svojim vstupným aktívne prispievate na ďalšie pokroky projektu Nová synagóga/ Kunsthalle Žilina.

Vyjednanie termínu a lektora - hanka@stanica.sk - najneskôr 3 dni vopred!

Ďalšie zaujímavé výstavy súčasného umenia a s nimi spojené programy pre školy ponúkame v priestore Galérie Plusmínusnula, ktorá sa medzičasom taktiež presťahovala do priestorov Novej synagógy - jej informačného centra. Bližšie info o nich prinesieme v ďalších článkoch.

st_znak_s_logom_a_podporou_18

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics