Programy pre základné školy február - apríl 2014

Interaktívne tematické exkurzie, tvorivé dielne, prednášky, premietania, prehliadky výstav a diskusie .. toto všetko (a prakticky ešte oveľa viac) ponúkajú školským skupinám Stanica, galéria Plusmínusnula a Kunsthalle Nová synagóga. Zažite u nás DOBRÝ DEŇ!
sinfonium-stanica_januar

Exkurzie a dielne v priestoroch Stanice Žilina - Záriečie
Kultúrne centrum Stanica - exkurzia, počas ktorej nazriete do kompletných priestorov a uvidíte, čo sa kde práve deje, premietneme film o minulosti Stanice, budete mať možnosť pobesedovať s niekým, kto na Stanici pracuje, alebo vyspovedať zástupcov zahraničných dobrovoľníkov, ktorí tu vypomáhajú po celý rok.
Grafická a knižná dielňa Uutěrky - grafické techniky, sieťotlač a ručná knižná väzba - to je to, na čo sa špecializuje dielňa Uutěrky, ktorá sa zabývala v podzemí Stanice. Neváhajte ich pracovne navštíviť a niečo z toho vyskúšať.
Ateliér animovaného filmu - na Stanici máme bohaté skúsenosti s workshopmi animovaného filmu a animácia má tisíc a jeden ďalších spôsobov - dokážete nájsť ten svoj?
Fotodielňa / kreslenie svetlom - hravá dielňa, ktorá deti nadchne, pretože sprostredkuje atraktívnu techniku fotenia v úplnej tme pri dlhej expozícii.
Zvuková dielňa - zvuk môžeme nielen počúvať, ale tiež snímať, modelovať, vrstviť, strihať a lepiť, aby sme si to nakoniec zasa celé vypočuli.
Na hociktorú z menovaných exkurzií/dielní si vyhraďte minimálne 1,5 - 2 hodiny. Pracujeme so skupinami v maximálnej veľkosti jednej triedy. Cena bežného dvojhodinového (= 120 min.) workshopu je 2,- €/ osoba, pri časovo a finančne náročných aktivitách účtujeme min.cenu 15,- €/ skupina. Ako platidlo je možné použiť aj kultúrne poukazy.

nova-synagoga-2Hviezdna história Novej synagógy - interaktívna prednáška o Novej synagóge / Kunsthalle Žilina
Sprostredkujeme Vám faktografiu o národnej kultúrnej pamiatke v centre nášho mesta, ktorá práve prechádza dôkladnou rekonštrukciou. Forma prednášky je postavená na otázkach a úlohách, ktoré priamo zapájajú žiakov do úvah a diskusie. Dotýkame sa histórie, problematiky židovstva, architektúry aj umenia. K téme je vydaný pôvabný grafický materiál o symbole hviezdy a prednášku je možné prepojiť s grafickým workshopom priamo u nás na Stanici.
Vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu synagógy a aktuálne ročné obdobie o synagóge prednášame na Stanici. Obsah programu prispôsobíme na mieru pre žiakov oboch stupňov ZŠ. Program je určený skupine v max. veľkosti 1 triedy alebo dvoch malých tried.
Vstupné prednáška 1,-/ osoba (trvanie min. 60 minút), prednáška+workshop 2,50/ osoba (trvanie cca 2,5 hod) - program je možné hradiť aj kultúrnymi poukazmi.
www.novasynagoga.sk

probeh_duriho1Projekcie dokumentárnych filmov
Filmy z festivalu Jeden svet - žiakom primerane prezentujú širokú tematiku ľudských práv žiakom na 2.stupni ZŠ. V tohtoročnom výbere je však krátky film určený aj pre divákov už od 7 rokov. Jeho premietanie skombinujeme s iným programom - napr. našim vlastným dokumentom Historky zo Stanice. Kompletnú tohtoročnú ponuku filmov pre školy nájdete v tomto  článku. Starším žiakom je možné premietnuť aj niektoré filmy určené pre stredné školy - svoj výber vopred skonzultujete s našimi lektormi.
Jakhetane čiže Spolu - pod týmto názvom ponúkame premietania a diskusie o spolunažívaní s menšinami. To, že na severozápade Slovenska sa ešte stále môžeme cítiť relatívne bezpečne skrytí v závetrí “rómskeho” problému,  by nemalo znamenať, že pred ním dávame hlavu do piesku. Prešovské združenie Jakhetane/Spolu a jeho priatelia a spolupracovníci podnikajú aktivity prepájajúce majoritnú spoločnosť s Rómskou menšinou. Spolupodieľali sa na tvorbe dokumentov o histórii Rómskeho etnika a o dobrých príkladoch spolunažívania Rómov a nerómov.
Projekcie vybraných filmov s lektorským výkladom trvajú 60-80 minút. Ideálne pre vedenie diskusie je jedna trieda druhého stupňa ZŠ, prípadne zmiešaná skupina v max. veľkosti 35 žiakov. Vstupné 1,- €/ žiak, je možné použiť aj kultúrne poukazy.

8787408740_c285f94152_zGaléria Plusmínusnula sa bude onedlho sťahovať do návštevníckeho centra Novej synagógy. Kým sa to však nestalo, ste ešte vítaní na starej adrese - Mydlárska ulica 1.
Hoci galéria je miesto úzko súvisiace s výtvarnou výchovou, my vám umožníme odkryť aj iné kvality takéhoto miesta - napr. alternatívny priestor pre výučbu cudzieho jazyka či učebňu multimédií. Umenie má široký kultúrny kontext, poskytuje možnosť odhaľovať súvislosti a prierezové témy, ku ktorým sa inak v škole nedostanete. Programy v galérii preto ponúkame v štyroch základných modeloch pre rôzne vekové skupiny, ktoré variabilne prispôsobujeme akejkoľvek výstave:
+- Prvýkrát v galérii so súčasným umením - hravá prehliadka výstavy doplnená jednoduchým modelovacím workshopom. Pre žiakov na I. stupni ZŠ
+- Multimediálne cvičenie - výstava doplnená akciou, dramatizáciou, zvukom, animáciou. Pre žiakov oboch stupňov ZŠ
+- Jazykové cvičenie - galéria ako originálne prostredie pre učenie sa cudzieho jazyka. Pre žiakov oboch stupňov ZŠ
+- Ruka v ruke s ďalšími - prehliadka výstavy v širších kultúrnych súvislostiach, v kontexte s ďalšími autormi, so svetovým umením a pod. Pre žiakov na II. stupni ZŠ
Možnosť zorganizovania aktivít je predpoludním i popoludní, čas trvania programov je 45 - 90 minút. Veľkosť skupiny max. 1 trieda, vstupné 1,- € / osoba,  je možné ho uhradiť aj kultúrnymi poukazmi.
http://plusminusnula.blogspot.sk

Info a prihlasovanie na všetky programy: hanka@stanica.sk, 0907 178 756

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics