Memory Kontrol: Od učiteľa k študentom

Od učiteľa ku študentom: Pedagogické prístupy vo výučbe o genocídach v súčasnom školstve

Workshop docenta Paul A. Levine z Univerzity v Uppsale  pre pedagógov na tému výučba o holokauste
Praha-Bubny, 24. september 2013, 15,00 – 19,00

genocides

Zámerom vzdelávacieho workshopu je poskytnúť pedagógom základných a stredných škôl inšpiráciu, nástroje a metódy ako efektívne vyučovať študentov tému genocídy –  jej históriu, historickú pamäť a dôležitosť v súčasnom sociálnom a politickom kontexte.

Bohužiaľ, genocída je súčasťou modernej histórie a je lepšie ak jej rozumieme, vďaka čomu je väčšia šanca na to, aby sa neopakovala. Pre porozumenie súčasnému svetu je potrebné pochopiť, čo genocída znamená pre jednotlivcov a spoločenstvá.

Vyučovanie v školách o hromadnom prenasledovaní a zabíjaní, ktoré sa udialo v mnohých krajinách je potrebné. I keď hovoríme o tejto potrebe, v žiadnom prípade to nie je jednoduchý alebo príjemný vyučovací predmet. Stále je však dôležité zoznamovať mladú generáciu s tým, čo je považované za zločin zločinov – s genocídou.

Vzdelávací workshop pozostáva z krátkej prednášky s praktickou diskusiou o historických prameňoch, dokumentoch, fotografiách, príkladoch, filmoch a ďalších médiách z rôznych genocíd 20. storočia, vďaka čomu pedagógovia získajú vhľad do tragickej reality genocíd. Vďaka príkladom sa prirodzené otázky týkajúce sa genocíd – ako, kedy, kde a napokon PREČO – stanú základom pre výučbu tejto témy v školských triedach.

- - -
Dr. Paul A. Levine je docent, který přednáší dějiny holocaustu na Hugo Valentin Centrum při univerzitě v Uppsale (Švédsko). Doktorát získal na téže univerzitě roku 1996 za dizertaci „Od lhostejnosti k aktivismu; švédská diplomacie a holokaust v Evropě, 1938 – 1944“. Paul A. Levine je také spoluautorem knihy „Řekněte to svým dětem, kniha o holokaustu v Evropě 1933 – 1945“; téměř dva miliony výtisků této knihy se distribuovalo nebo prodalo ve Švédsku, Německu, Portugalsku, Finsku, Francii, Rusku, Lotyšsku, Estonsku, Norsku, Dánsku a Japonsku.
Dr. Levine přednáší už více než dvacet let o Raoulu Wallenbergovi a holocaustu, a o paměti a pedagogice holokaustu pro akademickou i širokou veřejnost v Severní Americe, Izraeli a po celé Evropě. Jeho zatím poslední publikací je zásadní studie o Raoulu Wallenbergovi s názvem „Raoul Wallenberg v Budapešti; mýtus, historie a holokaust“.
Od roku 2012 aktivně spolupracuje s pražským Výzkumným centrem archeologie zla při vytváření koncepce výzkumného programu a pedagogických aktivit. Dr. Levine se v České republice věnuje přednáškové činnosti (přednášel na konferenci Mountains of Moses 2012, v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně).

- - - - -
Kontakt a info pre učiteľov: Anna Bárdyová, anna@stanica.sk

Medzinárodnú konferenciuv Prahe organizuje kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie spoločne s českou organizáciou Výzkumné centrum archeologie zla v rámci projektov “Memory Kontrol / Osudy Židov v Strednej Európe” podporeného Nadáciou Intenda, Mezinárodným višehradským fondom a Ministerstvom kultúry SR a Vlak Lustig - Vlak naděje.

visegrad_fund_logointenda

Ilustračné foto: zdroj wikimedia a www.archeologiezla.cz

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics