Kinobus súťaž a report

kinobus_vyprava4l Súťaž o akreditáciu na Kinobus.
Po minuloročnej hádanke, ktorú všetci hneď uhádli, sme sa rozhodli pritvrdiť. Na získanie akreditácie na tohtoročný Kinobus treba splniť nasledujúce tri úlohy. Vyhrávajú prví dvaja.

1. V reporte dolu je zakomponovaných 5 názvov filmov, ktoré premietneme na tohtoročnom Kinobuse. Treba nájsť aspoň 4. Pomôcka: Jánošík, Na skle maľované, ani Samo Chalupka sa nepočítajú.

2. Zistiť, koľko kilometrov mala ľubochnianska lesná železnička, a kedy je prvá zmieka o kúpeľoch Lúčky.

3. Napísať váš tip na film, ktorý tečie, alebo film, ktorý mrzne, alebo film, ktorý sa vyparuje. Toto je kreatívna úloha, bez správnych odpovedí – sme zvedaví na vaše nápady.
Odpovede posielajte na ivana@stanica.sk

kino-sipNa druhú cestu za vodou sme sa vydali v týždeň, keď udrelo horko. Najviac vody bolo tej, čo sa nám tlačila cez póry von, do prostredia, a tak sme ju dopĺňali nanukmi a kofolami z lokálnych prameňov. V kinách je chládok. Kamenné budovy len tak niečo neprepustia a špáry sál sú utesnené prachom. Vychádzame, len keď už musíme. A vtedy sa na nás znovu vrhne rozhorúčený vzduch, a vysáva z nás tekutiny. „Nič nekrváca večne“, tvrdili nám v Likavke, tak si to premietneme buď v amfiteátri pod hradom, alebo v špeciálnom letnom kine na čerstvo vymaľovanej fasáde požiarnej zbrojnice. Na hrad ideme, aj keď celý čas nie je jasné, či to nie je len reklamný ťah, alebo fatamorgána, lebo takto rozkmitane sa fatamotgány vždy ukazujú. Bol tam. Kus histórie rozpísanej na dvadsiatich tabuliach. Kto ich všetky prečíta, a prejde skúškou, môže vstúpiť do podzemia. Aj najlepší športovec storočia by na predposlednom schode zaváhlal. Vlastnoručne vyrobené mučiace nástroje v bio kvalite, s eko certifikátom, a praktickou ukážkou v podaní autora. Smrť v Benátkach je oproti tomu all inclusive ponuka. Ak vstúpia dvaja, jeden je mučený, a druhý fotí. V presne určenom momente, presne určené scény. Ak ten druhý síce má na krku fotoaparát, ale ukáže sa, že vybitý, stráca mučenie prvého opodstatnenie a výklad náboj (samé ostré). Ešte sa stihneme dozvedieť, ako mučiace technológie ovplyvnili súčasné vynálezy (španielska čižma – lyžiarky), a už sme vytlačení lepšie pripravenou dvojicou.

lubochnaNa obede sa musíme vyrovnať s ďalšou dezilúziou - najväčšou po tom, ako sme zistili, že Ľubochňa sú síce kúpele, ale klimatické. Nuž teda : na Likave žiadneho Jánošíka neväznili, to si len Samo Chalupka vymyslel, ale keď už klamú národní buditelia, tak komu má človek veriť? Našťastie nám do prežúvania hrá Na skle maľované, tak sa upokojíme. Ale až vodopád v Ľúčkach to schladí úplne. Uprostred dediny, namiesto námestia - travertínový vodopád a okolo neho jazero. Prezlieka sa v Toi-toi búdkach a kúpe až do zmodrania pier. Či fialovenia? Každopádne to bude nejaká upstream color. Ráno v kúpeľoch začína v bufete. Stratení synovia navštevujú matky, deti vyjavene pozorujú reklamnú ceduľu na mlieko a my čakáme na kultúrneho referenta. Je to bývalý profesionálny vojak, a táto skúsenosť príde v kúpeľoch vhod ako pohár pramenitej vody. Ak neverí sýty hladnému, verí hladný smädnému? Liečebný dom Choč stojí na mieste bývalého kina Choč, keď ho chceli zbúrať, museli sa zaručiť, že v kúpeľoch bude aj verejne prístupná kinosála. Kino už nepremieta, ale sála je pekná, a možností nedeľného čvachtania naokolo dosť. Tí, čo preferujú národný rybolov, nech sa vydajú Ľubochnianskou dolinou, ale treba dva krát merať, a trochu si ju pristrihnúť, lebo je jedna z najdlhších. Cesta vedie po trase už rozobranej lesnej železničky, a na jej skoro konci je tajch, krásny a studený, až vŕzgajú zuby – kúpanie je kvôli teplote, ktorá radšej ani nie je na varovnej ceduli vyčíslená, zakázané. Druhá možnosť pre svojráznych rybolovcov je dať si pstruha na tymiáne v Reštaurácii pod lipami, čo vám ušetrí kopec kilometrov a umožní stihnúť aj nejaký film v kine. Vyzerá to tak, že tento rok premietame na všetkých formátoch, a čo je najlepšie, všetky stroje sú overené, funkčné a bez závad: Začíname na DCP v kine Kultúra v Ružomberku, pokračujeme 35 mm kinom Likava, 16 mm kinom Lúč v Ľubochni, a končíme premietaním z projektora v kúpeľnom dome Choč. Ak sa nám podarí nájsť v niektorej z obcí amatérske filmy na 8mm, ilúzia bude dokonalá.

Kinobus 2013
(nielen) filmový festival
piatok 6. – nedeľa 8. 9. 2013

www.kinobus.sk
www.facebook.com/KinobusFestival

Festivalová permanentka: 23,00 / 19,00 € (dospelí / študenti)
Info, prihlasovanie: 0908 938 339, martin@kinobus.sk

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics