Milan Tomášik: Off-beat
súčasný tanec
štvrtok 6. 6. 2013, 19.00

Off-beatDo tela, ktoré sa harmonicky vyvíja a dosiahne svoj najvyšší stupeň energie, vstupuje duša tanca. Pre gymnastu je pohyb a kultúra tela cieľom samým osebe, no pre tanečníka sú len prostriedkom.“ Isadora Duncan

Predstavenie, v ktorom tanečník skúma úzky vzťah hudby a tanca v baroku pohľadom súčasného tanečníka. Kontakt dychu a hudobného rytmu, impulzy pohybu súčasného tanečníka vychádzajúce z barokovej hudby, dialóg s koreňmi súčasného tanca. Tomášik sleduje vzťah súčasného tanečníka k rytmu, vzťahujúc svoj nádych a výdych ku kódovanej rytmickej štruktúre barokovej hudby. Simultánne sa pohybuje medzi vonkajšími vplyvmi histórie tanca a vnútornou koncentráciou tanečníka. Umelec sa tak snaží objaviť fyzický potenciál, ktorý by umožnil hýbajúcemu sa, tancujúcemu telu vykročiť zo známych tanečných techník a spoločenských predstáv o tele.

V predchádzajúcich Milanových predstaveniach som si všimol jeho snahu byť totálne prítomný na javisku i v reálnom svete, čo mení jeho divákov na svedkov akcie.
V tomto predstavení je rozdiel v tom, že zároveň skúma úzky vzťah hudby a tanca v baroku a spája rytmické momenty hudby s prirodzeným rytmom dýchania, chôdze a vizuálnym rytmom tanca. Ak by sme považovali barokovú hudbu a tanec ako možný bod zdroja, môžeme ho opísať v prvom rade ako obdobie, v ktorom sa samotné tancovanie a sledovanie tanca oddelilo.
Mám pocit, že toto predstavenie zachytáva oba tieto aspekty. To je pravdepodobne dôvod, prečo sa mi OFF-BEAT vždy zdal ako predstavenie na membráne medzi vnútorným a vonkajším svetom, medzi tanečníkovou improvizáciou v danom momente a jeho konfrontáciou s publikom, medzi divákmi prežívajúcimi predstavenie a divákmi, ktorí sledujú a sú sledovaní.

(bulletin k predstaveniu, dramaturg Samo Gosarič)

Koncept, choreografia, interpretácia: Milan Tomášik
Dramaturgia: Samo Gosarič
Hudba: Janez Krstnik Dolar, Sašo Kalan
Svetelný dizajn: Luka Curk
Scénografia a kostýmy: Jasna Vastl
Muzikologický konzultant: Lidija Podlesnik Tomášiková
Expert pre historický tanec: Lieven Baert

www.lesslovaks.com

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics