Short Waves – Festival krátkych poľských filmov
súťažná filmová prehliadka
utorok 9. 4. 2013, 19.00

Short Waves - TotoFestival predstaví v termíne 4. – 28. apríla vo viac ako päťdesiatich mestách Európy (na Slovensku v Žiline a Bratislave) kolekciu deviatich poľských krátkych filmov. Aj počas piateho ročníka festivalu budú udelené dve ceny. Víťaz diváckeho hlasovania (volia aj diváci na Stanici) získa Grand Prix a 2.400 € a víťaza Short Waves Pro a 1.200 € vyberie medzinárodná porota.

Festival pripravuje združenie Ad Arte vďaka podpore Poľského inštitútu.

www.shortwaves.pl

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Program

Strážcovia (The Guardians) - Krzysztof Szot (2013 / 15’)
Cestička v lese prehradená lanom. Hneď vedľa stanica vyrobená z tehál. Mladý Marek nevie, ako sa sem dostal a starý strážca si to už nepamätá. Marek má rád chlad ocele svojej zbrane, pretože mu pri nej pripadá, že má teplú ruku. Starý muž sa rád díva na televízor, pretože jeho služba sa skončila. Marek si chce dať potvrdiť priepustku a to je celý príbeh. Alebo aspoň tak vyzerá.

Vláda lásky (The Governance of Love) - Adela Kaczmarek (2013 / 13’)
Dokument o neobyčajnom človekovi, alebo skôr o možnosti stať sa obyčajným. Animovaná filozofická esej rozprávaná univerzálnym jazykom srdca. Pacient života rozpráva príbeh svojej choroby, dokladajúc ju svojskými kresbami. Videl toho veľa, rozprával sa z dôležitými ľuďmi. A mimo iného v pozadí stále plynie krásna vojna s Maďarskom.

Na dušičky (All Souls’ Day) - Aleksandra Terpińska (2012 / 18’)
Narodiť sa na dušičky nie je úplne kóšer. Každopádne Lena vníma tento dátum normálne. Teda aspoň dovtedy, kým má na svoje osemnáste narodeniny zapáliť sviečku nielen na svojej torte, ale aj na hrobe. Je na to zvyknutá, ale tentokrát to bude iné. Prechod medzi detstvom a dospelosťou v nej evokuje nejasný mystický zážitok. A tak sa Lena rozhodne dospieť.

Milovať život (To Love Life) - Piotr Bosacki (2011 / 12’)
Štúdia venovaná nášmu vnímaniu sveta. Porovnáva mechanizmy obsiahnuté v prírode a mravoch. Vedecké dôkazy však občas obsahujú poetickú zraniteľnosť. Rozprávač vyzerá šokovaný. Počíta. Ilustruje kriticky a symetricky. Preplietanie a vrstvenie vrstiev vytvára štruktúru rozprávania filmu.

Sponge Ideas - Katarzyna Nalewajka, Paulina Szewczyk (2011 / 5’)
Nemusíte byť vedcom, aby ste vedeli, že priateľstvo medzi veveričkou a chobotnicou nebude jednoduché. Jeden si môže len predstavovať, čo všetko môže takýto vzťah dať a zobrať. Jeden pokus o osvetlenie nadhodenej situácie predstavuje tento videoklip. Jeho postavy potrebujú niekoľko minút, aby uskutočnili svoje dobrodružstvo, ale vyzerá to tak, že rovnováha ich emocionálnej cesty skončí pri tragickej konfrontácii.

Fotón (Photon) - Alexander Pawlik (2011 / 5’)
Časť sa stáva podstatou sveta. Časť ustanovuje pravidlá. Je až neskutočné, čo všetko už bolo opodstatnené, vysvetlené a čo všetko sa skrýva v odborných filmoch. Koláž - strihaná a skladaná podľa „pravidiel“ found fotage filmov vytvára dynamický kaleidoskop významov, mienok, ideí a čistých obrazov. Autor nás vedie cez metaforu do univerza vnútra tela.

Spomienka minulého leta (A Memory of Last Summer) - Kuba Gryżewski, Ivo Krankowski (2013 / 10’)
Aj v legendárne studených zimách 80tych rokov, občas stúpla teplota nezvykle vysoko. Zdanlivo prozaická epizóda je pre postavy filmu dojemnou spomienkou. Príbeh vyprávaný optikou „vášnivého skla“, osvetľuje nie jedno mystérium. Láska s hanblivou tvárou.

Tvar (Shape) - Przemysław Adamski, Katarzyna Kijek (2013 / 3’)
Druhý život spomienok, ktoré na chvíľu prestávajú znamenať len nostalgiu. Zhmotňujú sa, stávajú sa tvarom, katachi, videoklipom. Rýchla jazda dvoch tisícok častí v skratke podáva príbeh o veľkej ceste. Vytvára katalóg pohľadníc, poskytujúcich v šialenej rýchlosti pozdrav zo sveta imaginácie.

Čo sa stane, keď dieťa neje polievku (What Happens when Children don’t Eat Soup) - Paweł Prewencki (2011 / 9’)
Polievka umožňuje prekonať hlad, ale nie detskú zvedavosť. Dvaja malý hrdinovia nachádzajú satisfakciu jedine v dobrodružstve. Keď utekajú od stola, starý otec sa rozhodne dať im lekciu. Jeho kúzlo uzavrie všetky dvere. A nevinná hra má viacero následkov. Polievka zatiaľ chladne.

Podpora:
Poľský inštitút Bratislava

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics