Ján Šimko: Steel my heart
(Túlame sa nocou požieraní ohňom)
dokumentárne divadlo
štvrtok 18. 4. 2013, 19.00

Steel my heart, foto Slavomír StankovičDo oceliarní prichádza umelec, aby v nich našiel materiál pre svoje nové dielo. V továrni pomaly spoznáva ľudské osudy svojich spolupracovníkov a spolu s nimi tam prežíva všetko, čo patrí k veľkým príbehom – nádej, lásku, nenávisť, sklamanie i smrť. Konfrontácia dvoch svetov – umenia a techniky ho však zavedie úplne inam ako pôvodne očakával.

Dokumentárna inscenácia skúma príbehy ľudí, ktoré ovplyvnil príchod Východoslovenských železiarní (dnešné U. S. STEEL). Na základe rozhovorov s bývalými i súčasnými zamestnancami košických oceliarní autori vytvorili inscenáciu o práci, o tom ako sa v čase mení jej vnímanie, o zmenách, ktorými košické oceliarne prešli v turbulentných časoch v druhej polovici dvadsiateho a na začiatku dvadsiateho prvého storočia. V každodenných príbehoch obyčajných ľudí sa odrážajú veľké dejinné zlomy tohto obdobia, sociálne a politické zmeny spojené s privatizáciou, ale aj veľkou ľudskou katastrofou. Inscenácia sa na špecifických príbehoch ľudí z oceliarne pokúša hľadať odpovede na základné otázky spojené s túžbou človeka ovládnuť prírodu – či už pomocou strojov alebo umenia a ľudskej schopnosti tvoriť nové svety.

Réžia: Ján Šimko
Účinkujú: Rebeka Poláková, Ľubomír Bukový, Soňa Ferienčíková, Vladimír Zboroň, František Balog, Peter Kadlečík
Hudba: Matúš Homola
Scéna: Jerguš Opršal
Kostýmy: Martin Dubravay
Svetlá: Ints Plavnieks

Inscenácia vznikla v produkcii TUCET Štúdio novej drámy a projekt SPOTs (Košice 2013, n.o.) s podporou Ministerstva Kultúry SR, Visegrad Fund, Divadla Archa.

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics