Petra Tejnorová a kol.: Edge
dokumentárne divadlo / slovenská premiéra
štvrtok 21. 2. 2013, 19.00

Petra Tejnorová a kol.: EdgeRadikálne drsnú, nekorektnú a zábavnú performance na pomedzí fikcie a dokumentu hrajú starí pre mladých. Medzinárodná autorská inscenácia je sondou do života ľudí nad 50, ktorí v rôznych roliach pôsobili v divadelnom a tanečnom prostredí. Všetkých sedem performerov, ktorých priemerný vek presahuje 60 rokov (kým priemerný vek inscenačného tímu nedosahuje tridsať), patrí k významným umeleckým osobnostiam svojej doby.

Ján Sedal sa ako člen neoficiálneho Bílého divadla, autorského divadla Křesadlo a neskôr brnenského HaDivadla aktívne podieľal na undergroundovom divadelnom dianí prednovembrovej doby. Nemecká tanečnica Beatrice Cordua spolupracovala s poprednými avantgardnými tvorcami nielen z oblasti tanca, ale aj filmu (Stephen Dwoskin), Maďarka Ildikó Móger je autorkou choreografií k mnohým slávnym maďarským filmom. Pre žilinského diváka je určite zaujímavá účasť dvoch osobností domáceho kultúrneho života. Učiteľka spoločenských tancov Mária Zagatová je iniciátorkou tanečnej metodiky pre deti, ktorá sa využíva na Slovensku aj v ČR dodnes. Druhým slovenským účinkujúcim je významný pedagóg a bábkar Martin Bálik.

Edge nazerá do vnútorného sveta oldagerov s ich minulosťou a víziami budúcnosti, ktoré sú divadelne zhmotnené s pomocou autentických materiálov, pohybu, filmových dokumentov či dokrútok. Edge symbolizuje obdobie prerodu medzi aktívnym životom a zdanlivo pasívnou starobou. Edge otvára okruh tabuizovaných tém spojených so starnutím, premenou sexuality a vnímania vlastného tela či samoty.

Projekt sme v podobe work in progress uviedli 22. novembra 2012. Jeho premiéra je naplánovaná na 19. februára 2013 na Novej scéne Národného divadla v Prahe.

réžia: Petra Tejnorová
dramaturgia: Lukáš Jiřička
námet a choreografia: Lucia Kašiarová
scénografia a kostýmy: Adriana Černá
hudba: Tomáš Vtípil
videotechnická spolupráca: Jaroslav Hrdlička
účinkujú: Ján Sedal (Cz), Krzysztof Raczkowski (De-Pl), Beatrice Cordua (De), Ildikó Móger (Hu), Mária Zagatová (Sk), Martin Bálik (Sk), Alois Bílek (Cz)
produkcia: ALT@RT o. z.
koprodukcia: Stanica Žilina-Záriečie, L1 association, Brott Fabrik Bonn, Sztruks a Nová scéna ND

www.altart.cz

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Podpora:
České centrum

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics