Animujeme doma
návod na zhotovenie gif animácie

Animácie sú všade okolo nás. Na internete, v počítačových hrách, v televíznom vysielaní, mobiloch, dokonca aj v galériach súčasného umenia. Mohlo by sa zdať, že vytvoriť pohyblivý obraz je úloha pre profesionálnych animátorov. Omyl! Jednoduchú animáciu si už dnes môže vytvoriť každý - sám, doma, trebárs aj s mobilom. V tomto článku si ukážeme krok za krokom, ako môžeme v domácich podmienkach vytvoriť krátku animáciu - napríklad pohyblivú pohľadnicu, ktorú môžeme emailom poslať svojim kamarátom alebo príbuzným a tak ich hocikedy originálne pozdraviť.

GIF - nekonečná, nemá animácia (Graficky Intenzívny Filmík)

Naším cieľom je vytvorenie pohyblivého obrázku vo formáte GIF. Jeho výhodou je možnosť rýchleho a jednoduchého zdieľania cez internet s kamarátmi alebo rodinou. Animované GIFy majú schopnosť donekonečna sa opakovať - bežia v slučke, čo tiež hravo zúžitkujeme. Jedným z obmedzení však je, že naša animácia bude bez zvuku - ako prvé nemé filmy na začiatku 20. storočia. To nám však neprekáža. O to viac sa môžeme sústrediť na obrazovú stránku nášho dielka.

Táto plastelínová animácia je vytvorená z piatich obrázkovVšetky filmy, či už animované alebo hrané, sú zjednodušene povedané sériou veľkého množstva za sebou idúcich obrázkov. Napríklad televízia premieta 25 snímkov za sekundu, vďaka čomu vzniká dokonalá ilúzia pohybu. Naša animácia však nebude až taká dokonalá, ale využitím rovnakého efektu aj my “oklameme” ľudské oko a z niekoľkých fotiek vytvoríme donekonečna sa opakujúci pohyb. Na rozdiel od televízie, nám by malo úplne postačiť aj 5-12 záberov na vytvorenie efektnej gif animácie. Používať viac ako 12 obrázkov nedoporučujeme. Pre túto techniku animovania sa to nehodí (kto to chce vyskúšať, sám zistí, že niečo nebude fungovať). Ak teda nosíme v hlave dlhší a zložitejší scenár, nápad si ušetríme na ďalšie - pokročilejšie lekcie tohto kurzu.

Čo potrebujeme?

V prvom rade nápad, čo chceme animovať. Môže to byť niečo veľmi jednoduché, a pritom vizuálne zaujímavé. Osvedčeným materiálom je obyčajná plastelína, z ktorej môžeme rýchlo a ľahko vymodelovať hercov, rekvizity alebo prostredie podľa nášho vkusu. Veľkou prednosťou plastelíny je, že dobre drží tvar. Výborným materiálom pre animovanie je aj lego, ktoré taktiež ponúka široké možnosti. Animovať môžeme aj papierové bábky, ktoré si sami nakreslíme a vystrihneme. V animácii môžu hrať aj naše obľúbené figúrky, bábiky, angličáky alebo iné hračky. Jediným limitom je naša fantázia.

Ďalej budeme potrebovať fotoaparát alebo mobil s funkciou fotoaparátu na fotenie jednotlivých snímok (použiť sa dá aj kamera alebo webkamera, ktorá dokáže okrem nahrávania videa aj fotiť). Najlepšie výsledky dosiahneme, ak foťák alebo mobil upevníme na statív alebo iným spôsobom ho zaistíme proti nechcenému posunutiu.

Na konci budeme potrebovať počítač pripojený na internet.

Fotoaparát alebo mobil pripevníme na statív

Príprava

Starostlivo zvolíme pozadie animácie, ktoré veľmi ovplyvní to, ako bude výsledok vyzerať. Ideálna je jednofarebná plocha. Na pozadie malých predmetov postačí aj obyčajný biely výkres. Dôležité je pracovať pri dobrom dennom svetle, alebo si scénu dobre nasvietiť - dá sa použiť aj stolná lampa. Dávame si pozor na nechcené tiene našich rúk alebo statívu a na meniacu sa intenzitu svetla. Zhromaždíme si všetky objekty, ktoré v našej animácii budú “hrať”.

Nachystáme si foťák alebo mobil. Pred animovaním dobijeme batériu a skontrolujeme, či je na pamäťovej karte dostatok voľného miesta. V menu nastavíme najnižšie možné rozlíšenie fotografií - je zbytočné fotiť na maximálne rozlíšenie kvôli veľkosti výsledného súboru. Fotiť môžeme na automatický režim. Aparát upevníme, najlepšie na statív.

Animujeme

Tento proces je jednoduchý, no vyžaduje si trpezlivosť. Najprv si premyslíme, čo sa má vo filme hýbať a ako. Na celú scénu sa pozeráme cez displej fotoaparátu, aby sme si mohli predstaviť podobu výslednej animácie. Po konečnom rozložení jednotlivých prvkov na scéne tak, ako sa nám páčia, môžeme začať animovať - odfotíme prvú fotku, pozrieme sa na ňu vo fotoaparáte a skontrolujeme, či je všetko, ako má byť (kompozícia, osvetlenie). Ak sme s prvým snímkom spokojní, pokračujeme. O kúsok posunieme predmety smerom, ktorým sa v animácii majú pohybovať a odfotíme ďalší záber. Zasa trochu premiestnime predmety a stlačíme spúšť.

Tento postup opakujeme, až kým sa s pohybujúcimi objektami nedostaneme na plánované miesto na scéne alebo do želanej polohy. Podľa veľkosti použitých predmetov ich posúvame o krátke vzdialenosti (napríklad 1 alebo 2 centimetre), aby bola ilúzia pohybu plynulá a uveriteľná.

Pozor na časté chyby!

Ak budeme pri fotení netrpezliví a predmety budeme po scéne posúvať o príliš veľké vzdialenosti, animácia bude prirýchla a skackavá.

Pozor si dávajme aj na náhodné zakopnutia alebo posunutia statívu či fotoaparátu. Roztrasený obraz je častou chybou domácej animácie. Upevnením fotoaparátu do statívu môžeme tomuto problému predísť. Ak animujeme s mobilom a nemáme možnosť ho stabilizovať statívom, snažíme sa držať ho v ruke čo najpevnejšie. Ruka zariadenie však nikdy nedokáže udržať bez pohybu tak dobre ako fotografický statív.

Do tretice si dáme pozor na automatické zaostrovanie objektívu. Ak môžeme, vždy používame ručné zaostrovanie (manual focus), vďaka ktorému je v animácii zaostrené vždy len na to, čo je podľa nás v danej scéne najdôležitejšie.

Pohyblivý obraz

Keď už sme vytvorili všetky snímky, je čas nahrať ich do počítača a spojiť do jedného pohyblivého obrazu. Fotoaparát alebo mobil prepojíme s počítačom príslušným usb káblom a prekopírujeme fotky z pamäťovej karty.
Potom si v internetovom prehliadači otvoríme bezplatnú internetovú službu - takzvaný GIF Generátor. Táto webstránka nám umožní rýchlo a jednoducho vytvoriť z našich fotiek animáciu (bohužial nefunguje v prehliadačoch Internet Explorer, ani Safari).

Klikneme na http://imgflip.com/gifgenerator, zvolíme Make GIF from… Images (A). Po kliknutí na Upload images (B) sa nám zobrazí okno, v ktorom nájdeme a vyberieme nami nafotené obrázky určené na animáciu. Výber potvrdíme a napravo sa nám zobrazí prvá verzia animácie. Vľavo je niekoľko parametrov, ktoré môžeme meniť (C).

Delay - oneskorenie, rýchlosť v milisekundách, akou sa jednotlivé zábery za sebou striedajú. Čím menšie číslo, tým rýchlejšia a kratšia animácia. A naopak, väčšie oneskorenie obrázkov znamená pomalšiu a dlhšiu animáciu. Štandardne nastavujeme hodnotu medzi 200 až 900 milisekundami (to znamená 0,2 až 0,9 sekundy).

Width a Height - šírka a výška (v pixeloch). Týmito hodnotami nastavujeme rozmer animácie. Väčšina filmov je orientovaných na šírku, avšak animácie môžu mať rôznorodú veľkosť. Nami vytvorená animácia bude široká 300 pixelov (obrazových bodov).

Quality - obrazová kvalita (1 je najvyššia, 10 najnižšia). Čím vyššia kvalita, tým krajšie farby, avšak tým väčší súbor bude vygenerovaný. Veľkosť súboru súvisí aj s počtom fotiek, z ktorých je animácia vytvorená (naša sa skladá z 8 obrázkov). Opäť platí, že čím viac fotiek, tým bude animovaný GIF väčší. Veľké súbory trvá emailom poslať dlhšie, ako malé súbory. Skúšajte rôzne kombinácie, avšak nič nepokazíte, ak kvalitu obrazu nastavíte na 5.

GIF Title - názov. Majme na pamäti, že dobrý názov je dôležitý. Každá animácia, každé naše dielo si zaslúži originálne pomenovanie. Naši kamaráti si ho potom lepšie zapamätajú.
printscreen2

Finišujeme

Keď sme spokojní s výsledkom, ktorý sa nám priebežne zobrazuje vpravo, klikneme na modré tlačidlo Generate GIF (D) a čakáme. V závislosti od počtu obrázkov, rozmerov a kvality animácie sa nám skôr či neskôr zobrazí hotová animácia v grafickom formáte GIF. Kliknutím na Go to image page (E) sa dostaneme na stránku, z ktorej si môžeme našu animáciu uložiť do svojho počítača. Klikneme naň pravým tlačidlom myši a vyberieme Save image as (Uložiť obrázok ako).

Hotovo!

Hurá! Naša prvá, nikdy nekončiaca animácia je hotová. Dá sa zdieľať na internete alebo posielať e-mailom.

Pre inšpiráciu si môžete prezrieť galériu animácií, ktoré vytvorili deti na workshope animácie na Stanici pred niekoľkými rokmi.

Kocky do inštruktážneho filmu dodala a vzdelávací program na Stanici aj v sezóne 2012/13 podporuje spoločnosť PPG DECO SLOVAKIA, s.r.o. (veľkoobchod, distribúcia a maloobchodný predaj náterových hmôt a doplnkového sortimentu), ďakujeme!
ppg-deco-slovakia_horizontal2

Tagged as: , , , , , , , ,

2 Komentáre

  1. Chcem sa opytat ako to mam rbit? ma to byt prezentacia?-moj komentar V.B.:)

  2. Zdravím,

    musíte konkretizovať otázku. Celý návod je obsiahnutý v článku. Ak máte konkrétny problém, napíšte mi na dusan@stanica.sk a rád poradím.

    Dušan

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics