Žilinský miešaný zbor a PaCoRa trio
koncert
pondelok 19. 11. 2012, 19.00

Žilinský miešanýV súčasnosti stále pretrváva predstava, že zbor spieva len duchovné skladby v kostoloch, alebo vážne diela v spolupráci s orchestrom. Koncert „Zborový spev v novom hudobnom šate“ dvoch umeleckých telies – Žilinský miešaný zbor a Pacora trio – sa pokúsi vyvrátiť mylné predstavy o klasickej pozícii zboru. Na koncerte zaznejú skladby v obdobných aranžmánoch Stanislava Palúcha a Mareka Pastírika, špičkových muzikantov a skladateľov, ktoré pod taktovkou dirigenta Štefana Sedlického dodajú vybraným zborovým skladbám novú doteraz nepoznanú podobu.

Žilinský miešaný zbor (oficiálny názov Miešaný zbor Žilina, OZ) je amatérsky spevácky zbor, ktorý vznikol v roku 1954 pod záštitou mesta Žilina. V súčasnosti patrí medzi najlepšie zbory na Slovensku. Počas svojej 58 ročnej existencie bolo cieľom zboru, a stále je, rozvíjanie umeleckej koncertnej činnosti prostredníctvom zborového spevu, interpretácia diel slovenských a zahraničných skladateľov, ktorí tvoria skladby na poli zborového umenia. Hlavným krédom zboru je šírenie zborového umenia a tradície, v neposlednom rade aj reprezentovanie mesta Žilina a Slovenska v Európe i vo svete. Od roku 1989 úspešne vedie zbor doc. Štefan Sedlický.

PaCoRa trioPaCoRa trio: Stanislav Palúch – husle, Marcel Comendant – cimbal, Róbert Ragan – kontrabas, a. h. Marek Pastírik – dychové nástroje.

Zoskupenie troch skúsených muzikantov funguje od roku 2004. Hudba tria je postavená na prelínaní jazzu a folklóru, podfarbená prvkami vážnej hudby. Ich repertoár tvoria vlastné kompozície a prearanžované jazzové štandardy. Za relatívne krátky čas od založenia Trio stihlo vystúpiť na početných jazzových a world music festivaloch v zahraničí.

Koncert sa koná s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Mesta Žilina.

www.zilinskymiesanyzbor.sk
www.pacoratrio.sk

Vstupné: 6,00 / 4,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: Stanica Žilina-Záriečie (info o dostupnosti lístkov: 041 - 56 23 564)

Tagged as: , , , , ,

Jeden komentár

  1. Skvelý koncert. Veľmi som si ho užil. Radosť z hudby, ktorú mali účinkujúci, sa preniesla na mňa v plnej miere. Ešte teraz mám úsmev na tvári, keď si spomeniem, ako dobre bolo, ako som chrochtal blahom, že počujem niečo tak dobré.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics