Reportáž: Divadelné sympózium a Noc na Stanici

8202328347_611ba4e346_zPiatok 16.11. 2012, 15.00 - 18.00
Divadlo Buchty a loutky produkujúce bábkové predstavenia pre deti i dospelých, vidíme na Stanici veľmi radi. Dohodnutou súčasťou ich poslednej návštevy bolo aj to, že prítomní členovia súboru - Zuzka a Vít Bruknerovci a Lukáš Valiska  -  povedú pár hodín bábkového workshopu súvisiaceho s ich predstavením Zlatá Hus.
V piatok popoludní sa začalo povinnou “rozcvičkou” v podobe vynášania scény, bábok a rekvizít z pristaveného auta a zložením všetkého na javisku S2-ky.  Ako povedal Vítek, Buchty predstavenia rozkladajú a skladajú už viac ako dvadsať rokov, niekoľkokrát do týždňa.. a 7-ročná Nelka si pritom nahlas súcitne odfukla.
Zlatá hus je predstavenie s klasickými marionetami štylizovanými do súčasnosti. A keďže bábkové divadlo, podobne ako film, pracuje s rôznymi druhmi “záberov” skutočnosti, v predstavení sa využívajú veľké a pomerne ťažké drevené marionety s vypracovanými detailami vrátane otváracích úst, ako aj ich ľahké a zjednodušené zmenšeniny. Po vybalení všetkých rekvizít a odhalení bábok sa spontánne strháva prehliadka jednotlivých charakterov. S bábkami sa skúša všetko, čo sa dá… a k tomu vždy aj niečo zábavné povedať. Zladiť to všetko dokopy vôbec nie je jednoduché!  Na tréning je doporučené používať bábkovú “prekážkovú dráhu”. Aj jednoduchý peň položený na javisko je prekážkou, ktorú každý bábkoherec pokorí inou pointou. Po spoločnom úvode sa rozdeľujeme do 4 skupín, ktoré začínajú vymýšľať svoje scénky. Jedinou podmienkou každého príbehu je objavenie sa zlatej husi. Celkom rýchlo vzniknú 4 krátke etudky, na ktorých prvom prevedení si ešte stihneme vysvetliť zopár chýb, ktoré zvyknú robiť asi všetci začiatočníci. A už je tu koniec úvodného dňa workshopu.

Sobota 17.11.2012, 13.00 - 24.00
V sobotu prídu všetci do nohy a ani nevieme ako prejde čas do tretej, ktorý deti strávia ďalším skúšaním a vylepšovaním svojich etúdok.  Okolo 15.00  Buchty nechávame v S2-ke, aby si mohli v kľude nachystať svoje predstavenie, dávame si olovrant a opäť je o hodinu viac. Ide sa do divadla. Sála S2 sa naplní desiatkami divákov a pred očami všetkých sa odohrá originál Zlatá hus. Hoci pár postáv príde o končatiny, nakoniec sa aj to hodí a všetko dobre dopadne. Veľký potlesk! Zuzana z Buchiet mi po predstavení “šepká”, že po workshope s deťmi sa snažila hrať  ešte “poriadnejšie” ako obvykle.-), aby nešla zlým príkladom. Krátka prestavba a na rade sú detské kreácie.Vôbec nevadí, že nacvičené scénky pred divákmi tentoraz nevyšli úplne ideálne. Proces, vzniknuté  nadšenie pre vec, odvaha vystúpiť pred tak veľkým publikom - to sú v tomto prípade tie najcennejšie súčasti celého workshopu. Technika vodenia, hlasový prejav a celé to bábkarske umenie sa predsa nedá pochytiť za pár prvých hodín, to všetci uznáme… každopádne ešte jeden malý potlesk,  rozlúčenie sa s bábkami a o pár minút aj so Zuzkou,Vítkom a Lukym, ktorí opúšťajú Žilinu. Dovidenia niekedy, nabudúce.
Sympózium s Nocou divadiel a “detidiel” pokračuje v podkrovnej sále a predsálí - pri pečení palaciniek a rozkladaní pelechov. Tí,čo sú mazáci, už presne vedia, kde je najvýhodnejšie miesto s dobrou wifinou. V prítmí sály hrá hudba a kto tancuje, má na plátne svojho dvojníka. Tento úkaz po niekoľkých hodinách aj okomentujeme, keď oficiálne predstavujeme a vítame ďalšieho (nielen)divadelného odborníka - Borisa Vitázka alias Stixa, ktorý má na svedomí všetky spomínané technologické zázraky s kinektom, zvukmi a projektorom. Workshop s technikou už však zaberie iba na niektorých a aktivita pozvoľna prechádza do pyžamovej párty. Lektori sa spontánne zhodnú na tom, že na rade  je “čierna hodinka”. Vypíname elektroniku a zažíname čajovosviečkové ohnisko. V momente pritiahne všetkých. Posledný blok sympózia - “rozprávanie pri ohni” - odštartujeme hromadným spontánnym odspievaním skladby Opri sa o mňa.-DD.
A ozaj, vy máte radšej klince alebo šróby?

Nedeľa 18.11.2012, 0.00 - 9.00
Väčšinu tohto času sme poctivo prespali. A to je dobré znamenie. Prvé sympózium s prespávaním bolo totiž takým malým testom toho, či to budeme môcť a chcieť a smieť ešte niekedy opakovať.  Ukázalo sa, že áno.-)

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics