Divadlo na tahu (Cz): Václav Havel – Audience
divadelné predstavenie
piatok 16. 11. 2012, 19.00

Václav Havel - Audience, Memory kontrolLegendárna jednoaktovka Václava Havla, tragikomédia, ktorá vznikla na základe jeho skúsenosti z krátkodobého zamestnania v pivniciach trutnovského pivovaru.

Divadlo na tahu sa od svojho vzniku sústredí na Havlove hry. Zakladateľ a režisér divadla, duša súboru Andrej Krob, je uznávaným inscenátorom Havlových divadelných textov. Bol jedným z najlepších dramatikových priateľov a sused na Hrádečku, kde v sedemdesiatych rokoch pomáhal organizovať predstavenia zakázaných autorov, a teda aj Václava Havla.

Hrajú: Karel Beseda, Radek Bár
Réžia: Andrej Krob
Scéna: Jan Dušek
Zvuk: Tomáš Zika
Hudba: Obří broskev

Na základe Havlovej skúsenosti z krátkodobého zamestnania v pivniciach trutnovského pivovaru vznikla tragikomédia, ktorej základ v podstate tvorí rozhovor medzi spisovateľom Vaňkom gúľajúcom v pivovare sudy a jeho nadriadeným a súčasne nedobrovoľným donášačom Sládkom. Doba je divná, všetko je naopak. Každý sa pokúša nejakým spôsobom prežiť. Niekto je principiálny, má svoje zásady, ktorými sa snaží riadiť, iného doba naopak naučila žiť obratne a bez „zbytočných“ zásad a princípov.

Obaja vedia čo je to svinstvo, lenže sa s ním každý vyrovnáva po svojom. Práve presah tohto dialógu, predstavujúceho na jednej strane neodvolateľné princípy a životné postoje spisovateľa Vaňka a na strane druhej širokú možnosť k ich obchádzaniam, robí z Havlovej jednoaktovky výsostne aktuálnu hru. Na jednej strane mravnosť, na druhej nemravnosť obviňujúca mravného z nemravnosti. Pritom smutnej postave tejto hry, donášačovi Sládkovi, najviac „ubližuje“ jeho vlastné svedomie.

Divadlo na tahu
Divadelná jednoaktovka Audience bola pôvodne napísaná pre pobavenie niekoľkých autorových priateľov pri jednom zo stretnutí zakázaných spisovateľov na chalupe Václava Havla na Hrádečku. Napriek tomu bola čoskoro hraná v mnohých zahraničných divadlách. V Divadle na tahu sa dočkala svojho uvedenia už v lete v roku 1976, pri jednej z prvých Záhradných slávností na Hrádečku, ktoré sa od tej doby usporadúvajú každý rok.


Divadlo na tahu

Divadlom na tahu boli pomenovaní vyznávači divadelných hier Václava Havla, ktorí sa koncom roku 1974 a v priebehu roka 1975 schádzali nad textom vtedy už zakázanej Havlovej Žobráckej opery, aby ju neskôr uviedli pred tromi stovkami divákov v „hospodskej“ divadelnej sále v Horných Počerniciach.

Iniciátorom a režisérom tejto svojráznej svetovej premiéry zakázaného českého autora bol vtedajší javiskový majster v Divadle Na zábradlí Andrej Krob.

K dramatikovi Václavovi Havlovi sa Krob vrátil v roku 1988, kedy ako jeden z kameramanov samizdatového Originálneho videojournalu nakrútil pod hlavičkou Divadla na tahu so svojimi vtedajšími disidentskými priateľmi videoinscenáciu jeho divadelnej hry Pokušení. V rokoch 1991 – 1998 Divadlo na tahu postupne uvádzalo v Divadle Na zábradlí ďalšie Havlove hry. Niektoré z nich, ako napríklad Horský hotel alebo Spiklenci, boli vo vtedajšom Československu uvedené prvýkrát.

Krobovo zaujatie absurdným divadlom pochádza z šesťdesiatych rokov minulého storočia, kedy pod vedením vtedajšieho šéfa činohry Jana Grossmana pracoval ako javiskový majster v Divadle Na zábradlí. Aj keď sa Divadlo na tahu behom svojej existencie sústredilo predovšetkým na hry Václava Havla, uvádzalo aj iných autorov podobných tejto krvnej skupine ako sú Eugtene Ionesco, Samuel Beckett alebo Anton Pavlovič Čechov. Zo súčasných autorov to boli predovšetkým René Levinský a Vlastimil Třešňák. Významná bola spolupráca Divadla na tahu s duchovne spriaznenými divadelnými spoločnosťami – napríklad s Bilbo compaigne, hradeckými Najhodnějšími medvídky alebo karlovarskými divadielkami BezDirky a Divadlem v patře.

www.memorykontrol.org
www.divadlonatahu.cz

Vstupné v predpredaji: 8,00 / 4,00 € (dospelí / študenti), predpredaj priamo na Stanici Žilina-Záriečie
Vstupné na mieste: 10,00 / 5,00 €
Predpredaj: Stanica Žilina-Záriečie (info o dostupnosti lístkov: 041 - 56 23 564)

podpora: MK SR, Nadácia Intenda, Visegrad Fund, České centrum

podpora: MK SR, Nadácia Intenda, Visegrad Fund, České centrum

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics