Memory Kontrol / normalizácia a jej neo
festival a sympózium
pondelok – piatok, 12. – 16. 11. 2012

Kto si myslí, čo vidí, a hovorí, čo si myslí, je nenormálny.“ Konrád Gyorgy, Urážlivý štát

Nezabudnite ani tento rok na Memory Kontol. 5. ročník prináša divadlo, koncert, filmy, program pre školy, česko-slovenskú debatu študentov, literatúru, výstavu a dvojdňové medzigeneračné sympózium stredoeurópskych intelektuálov. Čaká nás reflexia kontinuity mechanizmov, ktoré spoluvytvárali spoločenský konsenzus počas normalizácie a pretrvali dodnes.

Memory Kontrol 2012 - motiv
pondelok 12. 11., 17.00 h, Nová synagóga
vernisáž výstavy
Ďakujeme, že ste prijali našu účasť
Prečo normalizácia trvala tak dlho a s akým jej dedičstvom sa dnes musíme naučiť žiť? Výstava kombinuje diela klasikov v ich tradičných žánroch (socha, objekt, inštalácia, fotka) s dielami strednej a mladšej generácie umelcov, ktorí sú na nej zastúpení poväčšine videom.

Výstava potrvá do 16. 11., otvorená denne (vrátane pondelka) od 14.00 do 18.00 h.

utorok 13. 11., 19.00 h
projekcia
Dialóg 20-40-60 (Jerzy Skolimowski, Peter Solan, Zdeněk Brynych)
Sonda do citových vzťahov muža a ženy rôzneho veku. Analýza lásky a manželstva u tých, ktorí do života vstupujú, ktorí sú na jeho vrchole, aj tých, ktorí už so svojím životom účtujú. Film pozostávajúci z troch poviedok od troch rôznych režisérov.

Dialóg 20-40-60 – Jerzy Skolimowski, Peter Solan, Zdeněk Brynych / ČSSR / 1968 / 78 min

streda 14. 11., 18.00 h
diskusia
Rozdelenie Československa bolo správne rozhodnutie
Česko-slovenský debatný súboj za a proti danej téze medzi českým a slovenským tímom študentov. Postoje a argumenty generácie, ktorá už spoločný štát nezažila. Organizujeme spoločne s českou Asociáciou debatních klubů a Slovenskou debatnou asociáciou.

streda 14. 11., 20.00 h
koncert
Kubo Ursiny & Provisorium
Provisorium - skupina Deža Ursinyho. Syn legendárneho slovenského hudobníka sa rozhodol obnoviť otcov odkaz. Výsledok znie veľmi autenticky. Prispieva k tomu Kubov spev, nezapierajúci gény, aj výkony skupiny. Po takmer dvadsiatich rokoch budeme môcť počuť napr. hudbu z albumov Ten istý tanec a Príbeh.

štvrtok – piatok, 15. – 16. 11., (pre verejnosť prístupné od 16.00 do 17.30)
medzinárodné sympózium
S akým dedičstvom normalizácie sa musíme naučiť žiť?
Diskusie o hrubej čiare, o pálení archívov a zabudnutej generácii. O precibrenej schopnosti čítať medzi riadkami, o morálke a tiež o tom, prečo je korupcia priateľská k rodine. O pôvode nárokov, ktoré sa nedajú osvojiť, len prispôsobiť sa im. A tiež o tom, kto sú noví nepriatelia a prečo. Medzinárodné sympózium mladej a strednej generácie stredoeurópskych akademikov a intelektuálov je zamerané na reflexiu kontinuity mechanizmov produkcie spoločenského konsenzu pred a po roku 1989.

štvrtok 15. 11., 18.00 h, Artforum v Žiline
literatúra
Peter Getting: Studne mútne
Spisovateľ o slovenských spisovateľoch a o umeleckej kolaborácii s rôznymi režimami. Prednáška spojená s projekciou a živým prednesom (Alžbeta Vrzgulová).

piatok 16. 11., 19.00 h
divadelné predstavenie
Divadlo na tahu (Cz): Václav Havel – Audience
Legendárna jednoaktovka Václava Havla. Tragikomédia, ktorá vznikla na základe jeho skúsenosti z krátkodobého zamestnania v pivniciach trutnovského pivovaru. Zakladateľ a režisér divadla Andrej Krob, je uznávaným inscenátorom Havlových divadelných textov. Bol jedným z najlepších dramatikových priateľov a sused na Hrádečku, kde v sedemdesiatych rokoch pomáhal organizovať predstavenia zakázaných autorov.

Hrajú: Karel Beseda, Radek Bár
Réžia: Andrej Krob

www.memorykontrol.org

podpora: MK SR, Nadácia Intenda, Visegrad Fund, České centrum

podpora: MK SR, Nadácia Intenda, Visegrad Fund, České centrum

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics