Reportáž: (Detské) sadrové sympózium

img_3862

V spolupráci s lektormi Janou Huljakovou a Tomášom Ceterom sa nám už po druhý krát podarilo zorganizovať dielňu pre deti, zameranú na prácu so sadrou. Sadrové sympózium bolo rozdelené na dva dni. Prvý deň sa deti zoznámili s ich pracovným materiálom, ako povedal Tomáš Cetera: „Sadra je prírodný materiál, ktorý po tom ako stvrdne, sa nedá recyklovať. Využíva sa hlavne v stavebníctve, v sochárstve a ešte v umení, ako pomocný materiál. Sama o sebe, nemá vysokú hodnotu.“

Podstatné informácie o tom kde a kedy sa sadra využívala sa mohli deti dozvedieť počas prípravy, miešania a riedenia sadry Jankou a Tomášom. Pripravili im tri formy antických sôch, do ktorých ponorili ruky. Materiál, ktorý bol odľahčený kúskami polystyrénu postupne pevnel a zohrieval sa. Vysporiadať sa s tvrdnúcou sadrou na ruke nebolo pre všetkých ľahké, no väčšina statočne vydržala, kým sa sadra začala ochladzovať. Nasledovalo krátke performance v záhrade, kde si deti mohli vychutnať víťazstvo nad gýčom a oslobodiť sa od sadrových sôch tým, že ich rozbijú.

„My sme im dali výtvarný koncept, ktorý možno deti ani nedokázali prečítať, to skôr dospelí alebo výtvarníci. Spojenie gýča bolo posunuté do bolestivej polohy. Tak ako je zlomená ruka v sadre, deti mali na rukách tú gýčovú sochu. Akoby ich atakoval samý gýč súčasnosti a potom s ním bojovali. Precítili to, miestami bolestivo“, hovorí Jana Huljaková.

V sobotu sa detské sadrové sympózium rozrástlo o niekoľko účastníkov. Cieľom bolo využiť odpadový materiál zo sadry z predošlého dňa a vytvoriť nové sochy. K pôvodnému plánu lepenia sadry sa pridal aj nápad s animáciou. Jana Huljaková: „Dneska sa pracovalo s tým, čo ostalo po boji. To dávali dokopy a vytvárali si skulptúrky, takže dnes viac tvorili. Animácia nebola plánovaná, no vznikla popri.“ Na záver sympózia deti vystavili svoje sochy v záhrade Stanice a zobrali si ich so sebou domov.

Detské dielne na Stanici aj tento rok podporila firma PPG Deco Slovakia, s.r.o., ďakujeme!
ppg-deco-slovakia_horizontal2

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics