Ešte jeden športový múr a jeden experiment

Športový múr v Ostrovanoch

Začiatkom leta 2012 dostal Tomáš Rafa úradné povolenie na realizáciu pomaľovania múrov v troch mestách a obciach na východe Slovenska. Bol to ochranný múr v Sečovciach, segregačný múr v Ostrovanoch a bytovka v mestskej časti Michaloviec – Angi mlyn. Projekt “Športové múry 2012″ zapadá do konceptu projektu nového nacionalizmu, ktorému sa autor venuje už viacero rokov na Slovensku i v zahraničí. Motív bol pomerne jasný. Poukázať na segregáciu časti obyvateľov Slovenska a na to, že problém neprispôsobivosti občanov na území nášho štátu si žiada väčšiu pozornosť ako len postavenie múru, nech už ho nazývame športový alebo nie.

O projektoch zrealizovaných v Sečovciach a v Michalovciach sme už písali. Osadu v Ostrovanoch sa Tomášovi Rafovi podarilo navštíviť prvýkrát už v roku 2010. Po tragédii v Devínskej Novej Vsi, kedy sa na múre objavil nápis “Prepáčte”. Po dvoch rokoch sa v osade udiali zmeny, ktoré prispeli k integrácii rómskeho obyvateľstva. Obyvatelia Ostrovian v súčasnosti dostávajú finančnú dotáciu zo Stavebného sporenia, ktorá im pomáha zmeniť drevené chatrče, v ktorých doposiaľ žili na murované stavby. Rozdiel medzi Michalovcami a Sečovcami na jednej strane a Ostrovanmi na druhej, však bol v prístupe ich obyvateľov.

Realizačný tím tentokrát okrem autora projektu, Tomáša Rafu zo Žiliny, dopĺňali umelci Marek Halász z Bratislavy a Igor Babiak z občianskeho združenia “Periférne centrá” v Dúbravici. Ich objektom sa stala stavba vo verejnom priestore vyhlásená za “plot”, ktorá oddeľuje súkromné pozemky obyvateľov obce Ostrovany od rómskej osady. Má dĺžku 110 metrov a výšku 2, 3 metra a k jeho stavbe došlo podľa vyjadrenia starostu obce, Cyrila Reváka, na základe opakujúcich sa krádeží poľnohospodárskych plodov obyvateľmi susediacej osady.

Atmosféra v Ostrovanoch nebola tak priateľská ako tomu bolo v Sečovciach. Obyvatelia osady nemali záujem pracovať zadarmo. Len pár z nich po nejakom čase prišlo na miesto diania a chceli pomôcť pod podmienkou, že im za prácu zaplatia a dostanú cigarety. Napriek tomu, že umelci na ich požiadavky pristúpili, na druhý deň prišiel pomôcť len jeden z nich. V noci svojpomocne vymerali laserovou vodováhou vodiace línie, aby druhý deň mohli začať maľovať farebné dúhové pásy. Pozitívnym faktom je, že deti sa o prácu s farbou zaujímali a to aj s vedomím, že pracujú dobrovoľne a zadarmo. Po neprívetivej reakcii ich rodičov, však museli s natieraním farby prestať. Tí sa domáhali za prácu detí opäť peňazí. Deti sa však za správanie rodičov prišli ospravedlniť. Aj napriek progresu socializácie tu stále ešte chýba spoločný záujem a motivácia zlepšovať priestor, v ktorom žijú.

O menší experiment sa produkčný tím v zložení Tomáš Rafa a Marek Halász pokúsil v mestskej časti Michaloviec – Angi mlyn, kde pomaľovali spodnú časť poschodového obytného domu rovnakým motívom ako v Sečovciach a Ostrovanoch. Tentokrát sa k nim pridali všetci obyvatelia z prízemia bytovky. Aj napriek prvotným námietkam kvôli farbe, kedy sa nanášali prvé podkladové vrstvy bielej, sa bytovku podarilo pomaľovať s rekordnou rýchlosťou. Zrejme k tomu prispel aj fakt, že ešte v ten deň vytvorili umelci vzorovú časť, kde stenu pomaľovali 6-timi farbami dúhy. To presvedčilo obyvateľov a s motívom sa stotožnili. O tom, že ich práca na tomto projekte bavila, svedčí aj fakt, že po skončení si spontánne okolie bytovky sami upratali.

www.newnationalism.eu

Projekt Športový múr sme produkčne zastrešili zo Stanice s podporou grantu Ministerstva kultúry SR v rámci projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Projekt bude pokračovať v ďalších mestách a obciach na Slovensku. O farebnosť projektu, sa postarala spoločnosť PPG Deco Slovakia, s.r.o. a to produktmi zn. PRIMALEX a BALAKRYL.

Tento projekt svojimi farbami podporuje aj Dom farieb, za čo im srdečne ďakujeme!

Tagged as: , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics