Moderná architektúra stavila na kontajnery

Lodné kontajnery predstavujú ekologický, spoľahlivý a zároveň ekonomický prvok výstavby. Opustené v prístavoch však strácajú na užitočnosti. Aj to je zrejme dôvod, prečo sa viacerí architekti v zahraničí, ale už aj u nás, rozhodli vytvoriť z nich priestory na bývanie, prácu či kultúru. Tu vám prinášame pár príkladov fenoménu kontajnerovej archtektúry. Sami zhodnoďte, či sa im to podarilo.

middelheim-museum-1

Uprostred parku belgického open-air Middelheim museum v Antverpách, architekt Luc Deleu postavil v roku 2004 svoje Orbino. Výhľadňa, no zároveň miesto pre workshopy a výstavy, vznikla ako jeden z projektov lodných kontajnerov, na ktorých Deleu pracuje už od roku 1983.

container-city

O tom, že lodné kontajnery môžu slúžiť aj ako priestor na bývanie, presvedčili v roku 2001 architekti firmy Nicholas Lacey & Partners, keď v londýnskom prístave na brehu Temže za pár mesiacov vybudovali kontajnerové mesto, Container City. Dopyt po ubytovaní v meste bol tak vysoký, že v roku 2002 vybudovali Container City II, hneď vedľa toho prvého.

5ka

Slovenských architektov z ateliéru gutgut tiež inšpirovala myšlienka využiť pri stavbe ekologické a ekonomické lodné kontajnery. Vďaka ich kreatívnemu nápadu tak pri Seneckých jazerách v tomto roku vyrástol sympatický žltočervený bufet s názvom 5ka.

S3

Takáto architektúra nás baví a aj preto už budúci rok plánujeme stavbu galérie S3, ktorej základ bude tvoriť 8 lodných kontajnerov. Podporiť ju môžete už dnes jednoducho a bezplatne v hlasovaní programu Zlepšime SPPoločne Slovensko. Ďakujeme!

Viac informácií o projekte: Hlasujte za S3 na plný plyn a pomôžte nám získať 10-tisíc od SPP a Už vieme, ako bude vyzerať nová záhrada a galéria za Stanicou.

Aktivita je súčasťou Engine Room Europe, projektu iniciovaného v rámci siete nezávislých kultúrnych centier Trans Europe Halles. Podpora:

Tagged as: , , ,

4 Komentáre

  1. Poznám poznám, super je to miesto. Díky za pripomenutie.

  2. Freitag store v Zurichu je tiez krasna ukazka aj s vyhliadkou http://www.freitag.ch/media/stores/zurich

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics