Vegánska nedeľa cez Víkend otvorených záhrad
piknik
nedeľa 10. 6. 2012, 17.00

Vegánska nedeľaPozývame vás stráviť príjemný letný podvečer v parku s jedlom, ako píše Nataša Prelog, naša slovinská dobrovoľníčka a organizátorka vegánskych nedieľ: „Tieš u june vas pozivame na oblubeni veganski piknik, ktori bude bit ešte raz v parku.” Zároveň vyhlasujeme súťaž o najlepší vegánsky guláš, ktorému bude táto nedeľa zasvätená. Autor víťazného receptu/pokrmu bude odmenený. Tešte sa na pekné popoludnie s rôznymi druhmi gulášov, šalátov a koláčov.

Akcia je súčasťou Víkendu otvorených záhrad, ktorý dáva ľuďom možnosť spoznať obľúbené miesta záhradného umenia Slovenska a Čiech novým spôsobom či nahliadnuť do bežne neprístupných parkov a záhrad. Myšlienka Víkendu otvorených parkov a záhrad vznikla v Londýne v roku 1998 a na Slovensku ho organizuje od roku 2007 Národný Trust.

Málokto si pamätá, že kedysi pri Stanici Žilina-Záriečie boli čerešne a ovocná záhrada rodiny, ktorá tu bývala, bola známa po celom meste. Všetko zrušil Rondel, ale aj to je prostredie, v ktorom môže park fungovať a tak tisícky hodín práce dobrovoľníkov, podpora sponzorov, stovka tatroviek hliny, spolupráca so (záhradnými) architektami dokázali opäť dať zelenú miestu, kde si obyvatelia zvykli už len vyhadzovať staré práčky a chladničky. Dnes funguje park najmä pre divákov a návštevníkov Stanice, ale otvorený je celoročne aj pre susedov, cestujúcich či ľudí so psami. Legálna graffiti zóna ponúka miesto na maľovanie, petang a detské ihrisko na hranie, v lete dokonca park slúži ako kemping pre letné festivaly. Jeho súčasťou je už aj alternatívna stavba divadla S2 z tritisíc pivných prepraviek a slamených balíkov a každý rok pribudne niečo nové. Jediné nové zelené miesto, ktoré vzniklo v Žiline za posledné desaťročia, je stále vo vývoji a to je na ňom to najlepšie.

www.vikendotvorenychzahrad.sk

Podujatie organizuje Nataša Prelog (Slo), aktuálne pôsobiaca ako dobrovoľníčka na Stanici v rámci Európskej dobrovoľníckej služby programu EÚ Mládež v akcii.

Mládež v akcii

Konzumné dobrovoľné.

Recepty Grilovanej vegánskej nedele nájdete tu, Tradičnej vegánskej nedele tu a Sladkej vegánskej nedele tu.

Fotografie nájdete na našom flickri TU a video nájdete TU.

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

3 Komentáre

  1. Ahojte, bude aj tento mesiac veganska nedeľa? Pekný deň!

    E

  2. Ahoj Eva, tento mesiac si dávame prestávku. Pokračujeme pravdepodobne v auguste.

  3. V júli vegánska nedeľa nebude, nezmestila sa do programu :-)

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics