Nečakané zmeny zastávok Noc literatúry nezastaví

Dobrodružná nočná výprava za literatúrou má tento rok dramatický spád. Z pôvodnej plánovanej trasy sme museli zrušiť dve miesta na čítanie - Rosenfeldov palác a fotografický ateliér Jaroslava Hulku. Žilina však ponúka ďalšie miesta na nočné literárne objavovanie a tak sme sa dali do pátrania.

Krásny secesný Rosenfeldov palác sa začína rekonštruovať, preto sme boli nútení hľadať nové priestory. Nepresunuli sme sa však ďaleko, iba na druhú stranu cesty. Jednou zo zastávok bude Nová synagóga, ktorú Žilinčania poznajú skôr ako kino Centrum. Nová synagóga
Kino tam však už nie je, rovnako ako aula Vysokej školy dopravnej alebo povojnová koncertná a divadelná sála. To, čo máte možnosť v nej objaviť, je poodhalený pôvodný interiér s monumentálnou kopulou nad hlavnou sieňou.

Budova neologickej synagógy je totiž v rekonštrukcii na modernú kultúrnu inštitúciu - výstavný priestor pre výtvarné umenie. Projekt rekonštrukcie realizuje občianske združenie Truc sphérique v spolupráci a s podporou Židovskej náboženskej obce Žilina ako vlastníka budovy. Noc literatúry otvára jedinečnú možnosť pozrieť si budovu naživo v procese rekonštrukcie za pôvodným interiérom, ktorý navrhol svetoznámy nemecký architekt Peter Behrens.

Pozrite si fotky z priebehu rekonštrukcie budovy.

Druhá zmena sa týka fotografického ateliéru Jaroslava Hulku. Keďže sídli v areáli, ktorý je počas noci ťažko dostupným, hľadali sme na trase Závodie-centrum ďalšie možnosti. A našli. Krásnu budovu evanjelického kostola z roku 1936, ktorú projektoval uznávaný slovenský architekt Michal M. Harminc.

Jednoduchý interiér chrámu ozvláštňuje netradičné umiestnenie orgánu po stranách oltára, ktoré sa vyskytlo v tej dobe vôbec prvý raz na Slovensku. Aj preto sa kostol právom radí medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska.

V kostole bude čítať evanjelický farár Marián Kaňuch s priateľmi úryvky z knihy Biely kráľ od maďarského autora Györgya Dragomána.
Evanjelický kostol v Žiline

Noc literatúry sa uskutoční 16. mája od 18.00 do 22.00. Nenechajte si ujsť príležitosť vypočuť si príbehy európskych spisovateľov tak, ako ich nepoznáte. Viac sa dočítate TU.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics