Filmy z festivalu Jeden svet: Červená kapela
dokumentárny film
utorok 15. 5. 2012, 19.00

Červená kapelaNovinár bez zábran, muž trpiaci obrnou a komik cestujú do Severnej Kórey s cieľom vyvolať smiech v podmienkach jedného z najtvrdších režimov. Pod zámienkou, že ide o malú divadelnú skupinu na výmennom kultúrnom pobyte z Dánska, bolo Červenej kapele udelené povolenie na vstup s cieľom vystúpiť na špeciálnych podujatiach pre vybranú spoločnosť. V skutočnosti však nemala skupinka tak jednoznačný cieľ. Dvaja jej členovia boli ako deti adoptovaní zo Severnej Kórey a toto je príbeh ich konfrontácie s rodnými koreňmi. Príbeh stretnutia slobodného myslenia a absolútne kontrolovanej spoločnosti. 23 miliónov obyvateľov Severnej Kórey bolo donedávna ovládaných železnou rukou „Drahého vodcu“, Generála Kim Jong-ila (dnes už mŕtveho).

Červená kapela – Mads Brügger / Dánsko / 2009 / 88 min. / anglické titulky

www.jedensvet.sk

Vstupné: 2,00 / 1,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , ,

3 Komentáre

  1. Doslovný preklad názvu síce je Červená kaplnka, ale na SK v rámci festivalu Jeden svet je uvádzaný ako Červená kapela - http://jedensvet.sk/index.php?ID=1148. Strange but true .)

  2. Ano, Peter má pravdu. Na Slovensku, aj v Čechách má film názov Červená kapela, ktorý viac vyhovuje tému filmu, čiže skupinu, ktorá sa vydá pátrať po humoru v Severnej Kóreii.
    Viac menej má každý distribútor, ale dokonca aj festival, právo pozmeniť názov filmu (väčšinou po dohode s autorom, producentom, predajcom práv), tak ako uzná za vhodné. Deje sa tak hlavne z marketingových, ale aj z dôvodu lokálnej zrozumitelnosti, respekíve narážky, etc. Takže dejiny (nielen) filmovej distribúcie sú plné iných, často s pôvodným vôbec nesúvisiaci názvov.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics