Zvykáme sme si na inú orientáciu, návštevy veľvyslancov aj miesto, kde si môžeme opraviť bicykle (čo sa stalo v marci 2012)

Daphne Bergsma, holandská veľvyslankyňa v Novej synagóge Stalo sa v marci a nevideli ste z nášho programu:

* Príjemným prekvapením bola otvorenosť divákov v rámci prvého žilinského premietania filmov s témou homosexuálnych menšín z Medzinárodného festivalu Inakosť - všetky projekcie počas troch dní boli takmer plné a okrem drobných kritík od konzervatívnejších spoluobčanov to celé prebehlo vynikajúco.

* Opäť sme sa zapojili do konferencie PRIZMA, ktorú organizuje Fakulta humanitných vied Žilinskej univerzity - najmä klavirista Kamil Mihalov. Tento rok bola témou kultúrna identita a konferencia mala večerný program na Stanici (divadelná predpremiéra A takto?) a v galérii Plusmínusnula (Martin Piaček).

* Ďalšou konferenciou, ktorej sme boli hostiteľom bola spolupráca s Vedecko-technologickým parkom Žilina na IRR 2012. Podnikateľská Pecha Kucha Night aj programátorský Wordcamp boli u nás a bolo plno.

* Počas maturitného týždňa sa u nás vystriedalo doobeda toľko stredoškolákov, že v niektoré dni sme mali aj dve paralelné prednášky alebo projekcie v rovnakom čase. Pre strednú stavebnú sme robili prednášku a projekciu o výstavbe slamenej S2, študenti zo strednej výtvarnej zase počúvali Stana Lajdu o Leonardovi da Vinci, iní študenti mali film z Jedného sveta.

* Dobrá správa prišla z Nitry - naša kolegyňa Martina Filinová porodila dcéru Miu a jedinou škodou je, že odchádza za svojím vyvoleným a Miiným otcom do Prahy, tak sa nebudeme často vídať.

* Filmári pod vedením režiséra Ivana Ostrochovského a kameramana Martina Kollára nakrúcali v Žiline hraný film Koza, námetom je náš známy boxer. Bývali aj na Stanici a radi sme im pomohli.

* Nový projekt Nová synagóga / kunsthalle Žilina mal svoj veľký deň 20. 3., kedy sme dostali možnosť ho prezentovať pred Nemecko-slovenskou obchodnou komorou, ktorá sa stretla v Žiline. Okrem 50 zástupcov nemeckých firiem na Slovensku tam boli aj nemecký veľvyslanec na Slovensku Dr. Hartmann a ďalší pracovníci ambasády a prišiel nás podporiť aj primátor mesta Igor Choma. Našim cieľom je na tento projekt získať polovicu potrebných peňazí zo súkromných zdrojov.

* 22. - 23. 3. nás opäť navštívili americkí študenti, ktorí sú na semester v Prahe v rámci programu World Learning. Videli Stanicu, Novú synagógu, galériu Plusmínusnula, dozvedeli sa o ekologickej výstavbe S2, videli film, pýtali sa na fungovanie našej organizácie. Na druhý deň si ešte vyskúšali prácu v Knihárskej dielni Lidy Mlichovej.

* Novinkou v programe sú hrané filmy - v marci sme Sokurovovým Faustom začali s projekciami, ktoré doplnia dokumenty a krátke filmy, keďže do obchodných centier sa na kvalitné artkino nechodí… zišiel by sa nám ale veľmi nový projektor s väčším rozlíšením, keby ste nám niekto vedeli pomôcť.

* Po zimnej prestávke sme osemnástou Pecha Kucha Night a divadlom SkRAT opäť otvorili S-dvojku. Teplota ešte nie je ideálna, ale už sa to dá prikúriť klimatizáciou a vo veľkej sále veci vyzerajú inak. Obe akcie boli vypredané.

* Jeden týždeň v podkroví Stanice býval Martin Kollár, fotograf-svetobežník, ktorý pochádza zo Žiliny. Ako kameraman tu natáčal s režisérom Ivanom Ostrochovským dokumentárny film. O čom bude vieme, ale nepovieme. Nechajte sa prekvapiť. Veríme, že premiéra by mohla byť aj na Stanici.

* 28. 3. zasadala v Košiciach (2013) programová rada, ktorej členom je aj Marek Adamov. Je ešte priskoro na komenty, ale ľahké to v Košiciach určite nebude, hoci sa všetci snažia, aby kultúrnu olympiádu stihli.

* 29. 3. nás po roku opäť navštívila veľvyslankyňa Holandského kráľovstva pani Daphne Bergsma. Zaujímala sa o novinky v Žiline - svojpomocnú opravovňu bicyklov občianskeho združenia Mulica a najmä o projekt kunsthalle v Novej synagóge, kde sa osobne prešla medzi haldami vybúraného materiálu, ktorého sa do konca marca nazbieralo na viac než 30 nákladiakov a keby nám nedošli peniaze, do konca marca by sme boli aj hotoví s vypratávaním.

* V ten istý deň prišiel na exkurziu autobus študentov kulturológie, budúcich manažérov a dramaturgov podobných inštitúcií, ako sme my.

* V piatok 30. 3. organizovali Kultúrny kontaktný bod, Centrum pre filantropiu a Európa pre občanov v bratislavskej Cvernovke konferenciu o fundraisingu neziskových organizácií v čase ekonomickej krízy. Marek Adamov tam hovoril v paneli na tému dobrovoľníkov spolu so zástupcami UNICEFu a ďalších neziskoviek. Stanica má s dobrovoľníkomi veľa dobrých skúseností a bez nich by sme neexistovali, len na rekonštrukcii našej budovy sa ich vystriedalo viac než 400. Rovnako však máme mladým i starším dobrovoľníkom a stážistom čo ponúknuť - vzdelanie, nové skúsenosti, dobrý kolektív, voľné lístky na akcie, cudzie jazyky či možnosti cestovať do zahraničia.

* Asi aj vďaka predčasným voľbám tento rok Ministerstvo kultúry SR vyhodnotilo žiadosti o granty najrýchlejšie v historii dotačného systému a odchádzajúci minister Daniel Krajcer zrejme stihol podpísať aj zmluvy, lebo začínajú chodiť poštou. Chceme sa mu touto cestou poďakovať za dobré veci, úmysly aj nasadenie, ktoré mal, hoci sme viackrát boli proti jeho rozhodnutiam a činom. Vítame týmto aj staronového ministra Mareka Madariča, ktorý verme bude v dobrých veciach pokračovať a zlým sa vyhne. Kultúra na Slovensku si to zaslúži.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics