Short Waves – Festival krátkych poľských filmov
projekcia
utorok 24. 4. 2012, 19.00

Short WavesPutovný festival Short Waves sprístupňuje divákom celej Európy mladú krv poľskej audiovizuálnej scény. Séria 10 filmov, ktorá sa na konci apríla zastaví vo viac ako 50 mestách EÚ a východu, sprostredkuje nielen nové, radikálne, súčasné, ale aj klasickejšie filmy, ktoré podľa organizátorov (www.adarte.pl) predstavujú to najlepšie, čo vzniklo v roku 2011 v Poľsku. Tohtoročný program je výberom z 220 prihlásených diel, pričom rozhodujúcim kritériom nie je vek, použité technológie, forma, druh či pohlavie, ale kvalita.

Aj diváci v Žiline, podobne ako vo všetkých ostatných mestách, majú svojím hlasovaním možnosť rozhodnúť o hlavnej cene festivalu. Špeciálna porota v Poľsku potom rozhodne o najlepšom filme Short Waves PRO.

Program:

1. Všetko v poriadku / Wszystko w porzĄdku - Filip Lisowski / 2011 / 11′
Klasický úradník, jeho narodeniny a každodennosť: prach, špina, riad a chaos. Krehký príbeh o priateľstve a obsesii. Posledné dve minúty filmu, si hrdina zmixuje hlavu!!!

2. Telogen - Alan Kępski / 2012 / 4′
Transgresia tela, metamorfóza obrazu, morfológia vlasov. Hrá excentrický módny bloger Coco Mayaki.

3. Snępowina - Marta Pajek / 2011 / 14′
Animácia z hranice medzi snom a vedomím. O ťažkostiach s ranným vstávaním, nedojedenom boršči a hlavne sleepincord – nitke spájajúcej plodovú vodu snov s placentou reality.

4. Rozhovor / Rozmowa - Piotr Sułkowski / 2011 / 17′
Dokumentárny príbeh mladej ženy na vychádzke z vezenia. Stretá ju celý svet nových pocitov a emócii . Netradičná rozprávačská metóda prínosom pre oboch - režiséra aj hrdinku

5. Beznohé zviera / Zwierzę bez nogi (Fisz emade) - Jakub Drobczyński, Tymon Tykwiński / 2011 / 4′
Poľský reperi Fisz a Emade nasledujú Beasty Boys a … radšej koniec. Obstarožná prechádzka mestom, natriasajúca sa v rytme hiphopu.

6. Silná žena / Siłaczka - Aleksander Pawluczuk / 2012 / 7′
Dokument o silenej žene – doslovne, aj metaforicky. Hrdinka – Dorota Jadczak – nestráca svoj šarm, ani keď napína svaly.

7. Isla - Małgorzata Grygierczyk / 2011 / 1′
Pohyblivé obrázky? Chvíľka koncentrácie. Choď a dívaj sa.

8. Noise - Przemysław Adamski, Katarzyna Kijek / 2011 / 7′
Niet divu, že zle počujete, ak sa postavíte s uchom proti múru. Krátky príbeh o hluku, ktorý valcuje naše životy a existenciu. Komicky stvárnené zvuky sa stávajú súčasťou videnej reality.

9. Autoškola / Nauka Jazdy - Emi Mazurkiewicz / 2011 / 13′
Boj o moc v úzkom priestore rodičovského auta. Tri sestry a jedna riadiaca páka. Napätie, konflikty, skrytá agresia, strach zo zlyhania a odmietnutia, láska. Jedným slovom: rodina.

10. Krížkovka dňa / Krzyźówka dnia (Brodka) - Krzysztof Skonieczny / 2011 / 4′
Mozaika animácie, techník a umelcov, dynamický strih a montáž. Poľská speváčka Brodka lúšti krížovku.

www.shortwaves.pl

Poľský inštitútPrehliadka sa koná vďaka podpore Poľského inštitútu.

Vstupné: 2,00 €






Fotografie nájdete na našom flickri TU.

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics