Daniela Varínska
klavírny recitál
streda 11. 4. 2012, 19.00

Daniela VarínskaNa druhom z klavírnych recitálov privítame jednu z prvých dám slovenského pianizmu, Danielu Varínsku. Pozývame Vás vypočuť si unikátnu dramaturgiu zostavenú z kľúčových diel klavírnej literatúry.

O sonátach uvažujeme ako o najkomplexnejšej hudobnej forme. Prekonala a stále prekonáva „údivuhodný“ vývoj – hlavou nad ňou krúti aj samotná hudobná veda. Daniela Varínska ponúka sonáty práve tých autorov, ktorí v dejinách sonátovej formy výrazne zamiešali karty, každý špecifickým spôsobom.

Beethovenove formové sonáto-experimenty ovplyvňujú hudobnú kompozíciu ešte aj po 184 rokoch (za nahrávku monumentálneho „cyklu“ 32 sonát, mimochodom, na Slovensku vďačíme práve Daniele Varínskej). Schumann do nej vkladá program, ktorý vlastne nie je programom - ide o princíp blízky poézii (Schumann napísal tri sonáty. Vypočujeme si najznámejšiu, kde pri prvej časti uvádza tempový údaj „najrýchlejšie ako je možné“, aby ho vzápätí na jej konci poprel údajom „ešte rýchlejšie“). A napokon Liszt, čo sonátu skomprimuje do jedného nepretržitého, ohurujúceho hudobného toku, kedy je celá vystavaná na jedinej hudobnej štruktúre (Lisztov „monotematizmus“).

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): Sonata E dur op. 109
Vivace, ma non troppo. Adagio espressivo
Prestissimo
Andante molto cantabile ed espressivo
(Gesangvoll, mit innigster Empfindung)

Robert Schumann (1810 – 1856): Sonata g mol op. 22
Vivacissimo. So rasch wie möglich
Andantino
Scherzo. Sehr rasch und markiert
Rondo.Presto

Franz Liszt (1811 – 1886): Sonata h mol (S. 178)

Daniela VarínskaDaniela Varínska patrí medzi významné umelecké osobnosti slovenského interpretačného umenia. Po absolvovaní konzervatória dokončuje svoje štúdiá v St. Peterburgu a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a čoskoro sa presadzuje ako sólistka v hudobnom živote a rozvíja koncertnú kariéru na dôležitých pódiách štátov Európy a Ameriky.

Repertoár Daniely Varínskej obsahuje okrem najnáročnejších diel sólovej literatúry viac ako 30 klavírnych koncertov, ktoré interpretovala s významnými orchestrami a dirigentmi. Jej široká hudobná rozhľadenosť sa prejavuje aj v oblasti komornej hudby, kde je vyhľadávanou partnerkou okrem iného pri predvedení kompletných cyklov husľových a violončelových sonát a variácií L. v. Beethovena a J. Brahmsa. Úspešne účinkuje s recitálmi aj na kladivkovom klavíri na významných festivaloch (napr. Pražská jar, Haydn-festival, Hammerklavier-festival) a často sa prezentuje s dielami 20. storočia ako aj súčasnej slovenskej hudby. Pedagogicky pôsobila o.i. na Vysokej škole múzických umení v Bratislave ako vysokoškolská profesorka, kde vychovala desiatky úspešných absolventov a doktorandov.

Nahráva na CD – nosiče pre rôzne firmy sólový aj komorný repertoár. Po úspešnom koncertnom uvedení všetkých 32 Beethovenových klavírnych sonát (2004 – 2008) na abonentných koncertoch SF vyšla nahrávka celého cyklu na 9 CD – nosičoch v r. 2008 (Diskant). V júni 2011 vyšla CD - nahrávka pod titulom „Jewels of Romanticism“.

Hudobný životCyklus klavírnych recitálov mediálne podporil mesačník Hudobný život.


Vstupné: 4,00 / 2,50 € (dospelí / študenti)

Fotografie nájdete na našom flickri TU.

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics