Máme nové ekopoháre!

eko

Spolu s ďalšími troma kultúrnymi centrami na Slovensku (KC Dunaj v Bratislave, Klub Lúč v Trenčíne a Tabačka Kulturfabrik v Košiciach) sme začali s používaním ekologických pohárov vyrobených z recyklovateľného plastu. Sú umývateľné a preto ich môžeme používať znova a znova a znova. Touto ideou sa snažíme zabrániť vzniku nerecyklovateľného odpadu, ktorý sa vytvára najmä počas veľkých akcií a festivalov. Keďže sú zálohované, vznikne tak menej neporiadku, ako pri sklenených a klasických plastových pohároch. Zákazník musí zaplatiť 1€ ( to bude musieť aj pri sklenených počas veľkých akcií), no keď pohár donesie naspäť barmanovi, dostane ďalší drink do nového, alebo sa mu 1€ vráti naspäť. Ak sa vám pohár bude páčiť, môžete si ho odniesť (kúpiť) domov ako suvenír.

how-does-it-work-with-ecocups

“Chceme aj v rámci našich kultúrnych akcií eliminovať dopad na životné prostredie”, povedal k motivácii sympatickej spolupráce Gábor Bindics z KC Dunaj, ktoré bolo iniciátorom spoločného nákupu ekopohárov. “Vďaka tomu, že sme sa spojili so štyrmi klubmi, vysúťažili sme naviac lepšiu cenu od dodávateľa”, dodal. Životnosť je minimálne na 100 umytí a prax potvrdzuje aj viac. V baroch kultúrnych centier sa doteraz používali aj sklenené, aj jednorázové plastové poháre – jednorázové sa teraz nahradia ekopohármi, čo prispeje k redukcii odpadu v jednotlivých centrách; ročne môže ísť aj o 300 tisíc použitých a vyhodených jednorázových plastových pohárov. Samozrejme, nie je zanedbateľné bezpečnostné hľadisko plastových ekopohárov v porovnaní so sklenenými. “V rámci nezávislej kultúry sa v celej Európe hovorí o udržateľnosti a je to najmä ekológia, ktorá rezonuje aj u našich divákov. Okrem ekopohárov máme na Stanici za sebou aj stavbu slameného divadla alebo ďalšie iniciatívy, ktorými sa snažíme prispieť k lepšiemu životnému prostrediu”, doplnil Marek Adamov zo Stanice. V programe všetkých uvedených kultúrnych centier môžete okrem koncertov nájsť aj diskusie alebo filmové projekcie s ekologickou tematikou.


Foto: Natália Zajačiková

Grafiku potlače vyrobila dizajnérka Veronika Ďuricová; na potlači je mapa Slovenska s logami KC Dunaj, Klubu Lúč, Stanice a Tabačky. Na zdravie!

- - -
www.ekopohare.sk
www.kcdunaj.sk
www.tabacka.sk
www.klubluc.sk

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics