Mariana Ďurčeková, Ján Luterán: projekt.svadba
divadelné predstavenie
piatok 20. 1. 2012, 19.00

projekt.svadbaŽilinská derniéra divadelnej inscenácie projekt.svadba talentovaných mladých režisérov Mariany Ďurčekovej a Jána Luterána. Jeden z najúspešnejších projektov Stanice, ktorý na festivale Nová dráma v roku 2010 získal ocenenie Grand Prix.

Autorská divadelná inscenácia projekt.svadba ponúka veľmi aktuálnu tému, dnešný pohľad na fenomén svadby a jej význam v živote človeka. Mladí ľudia zo súčasnosti – svadobná družina reflektujú svoj postoj k minulosti, svadbe a vzťahom aj cez svoje osobné monológy. Má dnes ešte tento rituál skutočnú hodnotu? Mení niečo v živote človeka, vo vzťahu medzi mužom a ženou? Prináša so sebou rovnakú mieru zodpovednosti ako kedysi? Aké okolnosti sprevádzali svadbu kedysi a dnes?

Východiskom inscenácie sa neplánovane stala nahrávka diskusie tvorcov, ktorá sa rozpútala potom, ako videli priebeh tradičnej Krivianskej a Zámutovskej svadby. Vznikol tak autentický materiál, ktorý vypovedá o otázkach a problémoch, aké v mladom človeku vyvoláva svadba. Tá súčasná i tá minulá.

Inšpiráciu pre scénickú kompozíciu svadobných obrázkov tvorí slovenský svadobný folklór, svadobný gýč, súčasný obrad svadby i svadba tradičná, ľudová so svojskými obyčajmi, zvykmi, tancami, piesňami, symbolmi. Tvorcovia inscenácie sa inšpirovali pri skúšobnom procese hereckým tréningom Viewpoints americkej režisérky Anne Bogart.

Divadlo bez servítky, ostré, priamočiare, teatrálne v tom najlepšom slova zmysle, dynamické, pôsobivé a napriek svadobnej belobe nesmierne farebné. Mozaiku farieb na ňom tvoria na jednej strane zvyky a obyčaje, na strane druhej rozpaky a neschopnosť prijať nevyhnutné. Čo znamená svadba pre dvoch mladých ľudí? V divadelnom predvedení Projektu.svadba aj nezmieriteľné puto, ktoré sa každý snaží roztrhnúť, nikomu sa to však nepodarí. Rezignácia je jeden zo spôsobov zmierenia sa so skutočnosťou, obaja sa snažia v rámci možností nájsť si polohu, ktorá im najviac vyhovuje. Projekt.svadba je fascinujúe divadlo podložené skvelou choreografickou prácou…
Dáša Šebanová
bratislavskenoviny.sk

Réžia, scéna, kostýmy: Mariana Ďurčeková a Ján Luterán
Hudobná spolupráca: Ján Kružliak ml.
Pohybová spolupráca: Vladimír Michalko, Zuzana Žabková
Účinkujúci, spoluautori: Kristína Sviteková / Mariana Ďurčeková, Anna Čitbajová, Zuzana Žabková, Ján Kružliak ml., Erik Sombathy / Peter Brajerčík, Miroslav Švoňava, Vladimír Michalko
Premiéra: 13. 6. 2009, Stanica Žilina-Záriečie

Inscenácia vznikla s podporou Stanice Žilina-Záriečie, nadácie Konto Orange, Literárneho fondu a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics