Priestor pre pohyb: Hodiny tanca
Cyklus prednášok o súčasnom tanci pre stredné školy

3P_letakCyklus prednášok o súčasnom tanci sú interaktívne hodiny s debatou a videoukážkami diel známych svetových choreografov, ktoré sa konajú priamo na školách počas vyučovania. Radi by sme študentom predstavili súčasný tanec a priniesli ho priamo k nim.

Prednášky sú súčasťou projektu Stanice 3P - Priestor pre pohyb, ktorým sa snažíme priblížiť súčasný tanec a fyzické divadlo širšej verejnosti. 3P tak znamená prednášky pre študentov stredných škôl, workshopy a predstavenia na Stanici spojené s diskusiami.

Hodiny vedie profesionálna tanečníčka a choreografka Zuzana Burianová. Ešte počas štúdia na VŠMU absolvovala stáže v Kanade (University Concordia, Montreal), v Nórsku (Stavangerská univerzita) a učila na tanečnom konzervatóriu v Mexiku. Napriek tomu sa rozhodla pôsobiť na Slovensku a usadila sa v Žiline, kde je v súčasnosti jednou z kľúčových osobností súčasného tanca. Lekcie o tanci sa môžu konať v rámci hodín estetiky alebo etiky, občianskej náuky či telesnej výchovy.
Lekcie majú neformálnu atmosféru, študenti sa dozvedia o súčasnom tanci ako takom, niečo z histórie, pozrú si ukážky diel najzaujímavejších európskych a svetových choreografov.

3p_fotoHodiny sú podľa Zuzany akýmsi úvodom, prvým kontaktom študentov so súčasným tancom: „Je to skvelý čas a priestor spoznať a vidieť produkcie, ku ktorým sa človek bežne nedostane, ak o to nemá výrazne záujem a väčšina študentov na to reaguje veľmi pozitívne a so záujmom. Mojou snahou je rozšíriť záujem o tanec a fyzické divadlo medzi mladými, pozvať ich na konkrétne predstavenia na Stanicu, na workshopy pre nich určené, alebo pravidelné kurzy v centre pohybu a tanca Labyrint.“

Zuzanine skúsenosti z učenia sú rôzne: „Zažívam strašnú facku hneď na začiatku hodiny, keď sa opýtam: “Čo robíte popri škole, čo vás napĺňa pocitom, že ste kreatívni, alebo jedineční…. a môže to byť naozaj čokoľvek“. Realita vyzerá asi takto: v priemere 2 mladí ľudia z 3 tried (cca 50 žiakov) dvíhajú ruky a zväčša nesmelo odpovedajú na moju otázku. Pritom ale vidím, že všetko sú to mladí ľudia s názorom a istým sebavedomím, schopní reagovať na moje otázky na myšlienky počas hodiny. Čo robí zvyšných 96 percent mladých ľudí po škole?“

Ak máte o prednášku na Vašej škole záujem, kontaktuje: Barbora Uríková, barbora@stanica.sk, 0902 152 109

Projekt sa realizuje s podporou Ministerstva kultúry SR.

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics