Milan Tomášik: Off-Beat
súčasný tanec, slovenská premiéra
utorok a streda, 27. a 28. 9. 2011, 19.00

Milan Tomášik: Off-Beat, (c) Nada ŽgankDo tela, ktoré sa harmonicky vyvíja a dosiahne svoj najvyšší stupeň energie, vstupuje duša tanca. Pre gymnastu je pohyb a kultúra tela cieľom samým osebe, no pre tanečníka sú len prostriedkom.“
Isadora Duncan

Milan Tomášik, originálny slovenský tanečník pôsobiaci v Ľubľane a bruselskom súbore Les SlovaKs, sa po úspešných predstaveniach Within a Baga-Basta opäť vracia na Stanicu. V slovenskej premiére tu uvedie svoj nový sólový projekt OFF-BEAT.

Kontakt dychu a hudobného rytmu, impulzy pohybu súčasného tanečníka vychádzajúce z barokovej hudby, dialóg s koreňmi súčasného tanca.
V tanečnom sóle OFF-BEAT skúma Tomášik vzťah súčasného tanečníka k rytmu, vzťahujúc svoj nádych výdych ku kódovanej rytmickej štruktúre barokovej hudby a simultánne sa pohybuje medzi vonkajšími vplyvmi histórie tanca a vnútornou koncentráciou tanečníka.
Umelec sa tak snaží objaviť fyzický potenciál, ktorý by umožnil hýbajúcemu sa, tancujúcemu telu vykročiť zo známych tanečných techník a spoločenských predstáv o tele.

V predchádzajúcich Milanových predstaveniach som si všimol jeho snahu byť totálne prítomný na javisku i v reálnom svete, čo mení jeho divákov na svedkov akcie.

V tomto predstavení je rozdiel v tom, že zároveň skúma úzky vzťah hudby a tanca v baroku a spája rytmické momenty hudby s prirodzeným rytmom dýchania, chôdze a vizuálnym rytmom tanca. Ak by sme považovali barokovú hudbu a tanec ako možný bod zdroja, môžeme ho opísať v prvom rade ako obdobie, v ktorom sa samotné tancovanie a sledovanie tanca oddelilo.

Mám pocit, že toto predstavenie zachytáva oba tieto aspekty. To je pravdepodobne dôvod, prečo sa mi OFF-BEAT vždy zdal ako predstavenie na membráne medzi vnútorným a vonkajším svetom, medzi tanečníkovou improvizáciou v danom momente a jeho konfrontáciou s publikom, medzi divákmi prežívajúcimi predstavenie a divákmi, ktorí sledujú a sú sledovaní.
(bulletin k predstaveniu, dramaturg Samo Gosarič)

Milan Tomášik pochádza z Prievidze, v súčasnosti žije a tvorí v Slovinsku a v Belgicku. Je absolventom Konzervatória J. L. Bellu v Banskej Bystrici, študoval na VŠMU v Bratislave a v roku 2004 absolvoval medzinárodnú tanečnú akadémiu tanca P.A.R.T.S. v Bruseli.

V Slovinsku vytvoril päť tanečných predstavení: sólo Within (2006), Baga-Basta v spolupráci s Alexandrom Gottfarbom (2008), 3NITI, predstavenie pre tri tanečníčky (2008), multimediálne predstavenie Displaced Body v spolupráci s Jelenou Milovanović (2010) a sólo Off-Beat (2011). Ďalej spolupracoval ako tanečník a tvorca s tanečnou skupinou En-Knap Iztoka Kovača (Woferl Osobne, 2005), s choreografkami Majou Delak a Malou Kline (Galéria Mŕtvych Žien, 2005), s choreografkou Snježanou Premuš (Ty, 2007) a režisérkou Barbarou Novakovič Kolenc (Zimná Rozprávka, 2007).

Milan Tomášik sa vo svojich pohybovo tanečných výskumoch sústreďuje na význam a pôvod tanca, preto dlhodobo spolupracuje so skupinou renesančnej hudby a tanca Cortesía. Milan je spoluzakladateľ a aktívny člen úspešnej tanečnej skupiny Les SlovaKs Dance Collective.

Tanečné sólo OFF-BEAT je medzinárodný ko-produkčný projekt, partnermi Stanice Žilina-Záriečie sú kultúrne organizácie zo Slovinska (Muzeum Ljubljana, Plesni teater Ljubjana), Belgicka (STUK kunstencentrum) a medzinárodného festivalu Ex Ponto (Ljubljana).

Koncept, choreografia, interpretácia: Milan Tomášik
Dramaturgia: Samo Gosarič
Hudba: Janez Krstnik Dolar, Sašo Kalan
Svetelný dizajn: Luka Curk
Scénografia a kostýmy: Jasna Vastl
Muzikologický konzultant: Lidija Podlesnik Tomášiková
Expert pre historický tanec: Lieven Baert
Produkcia: PHILEAS PRODUCTIONS (Belgicko), Plesni Teater Ljubljana (Slovinsko), Zavod Muzeum (Slovinsko)
Koprodukcia: STUK (Leuven, Belgicko), Stanica Žilina-Záriečie (Slovensko), festival Ex Ponto (Slovinsko)

Vstupné: 4,00 / 2,50 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics