Xiu Xiu (Us, Bella Union), Youcoco
koncert / Kofola Sessions
nedeľa 7. 8. 2011, 20.00, S2

Xiu XiuChes Smith, bubeník Xiu Xiu, vystupoval na Stanici dvakrát - najskôr v duu Good for Cows s kontrabasistom Devinom Hoffom a minulý rok so svojim sólo projektom Congs for Brums. Už po prvom koncerte hovoril, že by bolo super uviesť v Žiline aj Xiu Xiu, ktorí na Slovensku ešte nikdy nehrali. Nakoniec sa to podarilo, aj keď aktuálne turné bude paradoxne len v duu bez bubeníka .) Zo slovenskej scény bude americkým kolegom sekundovať skupina Youcoco.

Xiu Xiu (Us, Bella Union) sa z pôvodne kultového mena posvätného len pre najoddanejších fanúšikov zmenili v priebehu niekoľkých rokov na jedno z najskloňovanejších mien na experimentálnej scéne. Popri jedinom stálom členovi Jamie Stewartovi sa priebežne vymieňajú spoluhráči, nezameniteľný hlas a drásavo temné, občas perverzné, rovnako tak zvláštnym spôsobem ironické videnie sveta ich lídra je prítomné na všetkých albumoch. Ten posledný so štýlovým názvom Dear God I Hate Myself nahrali Xiu Xiu minulý rok. Turné, ktorého zastávkou je aj Stanica (ale napríklad aj bratislavský Subclub a košická Tabačka), je vraj posledné, kedy bude Xiu Xiu možné vidieť v zostave ako duo Jamie Stewart a Angela Seo (klávesy, perkusie).

YoucocoSkupina Youcoco vtrhla na slovenskú scénu ako čerstvý závan jednoduchej a priamočiarej živej hudby v záplave súčasnej preelektronizovanej produkcie. Ich lo-fi pesničky sú oblečené do úsporných aranží, o to majú ale väčšiu naliehavosť. Surový zvuk gitary, geniálne jednoduchá rytmika, drzý spev a kúzelné chytľavé medódie pripomenú tvorbu trebárs PJ Harvey, Beat Happening, Liz Phair či The Kills, ich tvorba je ale ovplyvnená aj interpretmi ako David Bowie, Stone Roses, The Brian Jonestown Massacre, Primal Scream atď. Kapela sama sa vtipne označuje ako „autentický melodický hluk”.

Dvojica kamarátok Ria (bicie) a Radka (gitara, spev) založili kapelu sprvu iba ako prostriedok na trávenie voľného času. V júni 2010 vyšiel ich debut pod názvom Big Now! a v tom istom roku sa ich kapela rozrástla o ďalšieho člena, basáčku Annu. Po odchode bubeníčky začínajú skúšať v zostave s novým bubeníkom Rudom a pripravovať nový materiál.

Špeciálne prekvapenie!
Výtvarník Milan Ladyka pripraví v priestore Stanice inštaláciu papierového videoklipu inšpirovaného piesňou Sad pony guerilla girl od Xiu Xiu. Inštalácia pozostáva zo 173 koláží z farebného papiera, ktoré Milan vyrobil pre toto video. Klip bol publikovaný aj na oficiálnej stránke skupiny xiuxiu.org.

www.myspace.com/xiuxiuforlife
www.myspace.com/youcoco
www.kofola.sk

Vstupné v predpredaji: 6,00 / 4,00 € (dospelí / študenti)
Vstupné na mieste: 8,00 / 6,00 €
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, (+421) 41 - 56 23 564

V cene vstupného je stanovanie v parku pri Stanici, k dispozícii sú sprchy a sociálne zariadenia a celý areál je oplotený.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics