Light KioSK 2011

Na tohtoročnom divadelnom festivale Kiosk sa bude udeľovať ocenenie za najzaujímavejšiu svetelnú a scénickú prácu Light KioSK 2011. Túto, na Slovensku dosiaľ nepovšimnutú zložku divadelnej tvorby, budú v predstaveniach festivalu hodnotiť svetelní dizajnéri Jan Beneš a Jan K. Rolník (obaja Cz) v rámci ranných diskusných fór otvorených tvorcom a verejnosti.

Light KioSK 2011Svetlo je jednou z kľúčových tém tohtoročného KioSKu. Svetelný dizajnér a iniciátor tejto myšlienky Tomáš Morávek chce cenou „pritiahnuť pozornosť laikov aj profesionálov z oboru, otvoriť diskusiu o svetelnom dizajne a zvýšiť záujem venovaný vzdelávaniu a práci so svetelným dizajnom ako samostatnou zložkou divadelnej tvorby.

V priebehu festivalovej prehliadky od stredy 27. 7. do soboty 30. 7. zároveň oživí Jan Beneš s priateľmi netradičnou svetelnou inštaláciou, nazývanou aj Light Guerilla, priestory Knihárskej dielne Lidy Mlichovej.  Svetelné „predstavenie“ uvidí každý, kto nahliadne medzi 21. hodinou a polnocou do okien knihárskej dielne priamo z ulice Horný val. Tento krásny gotický ateliér sa pokúsia premeniť na dom hrôzy. Projekt sa uskutoční vďaka podpore Medzinárodného višegrádskeho fondu.

Svetlo je neoddeliteľnou súčasťou nášho denného aj nočného života. Jeho intenzita, farba, kvalita, teplota pôsobí a vytvára náš celkový obraz o svete. „Light Guerilla vytvára pominuteľné a magické okamžiky tvorené hrou svetla a priestoru. Knihárska dielňa v Žiline je osobitým priestorom, nachádza sa v jednom z najstarších meštianskych domov a jej gotický interiér ponúka veľký priestor pre fantáziu. Aktivity Light Guerilly sú o zážitku pre diváka, ale aj o zvyšovaní povedomia o možnostiach svetla,“ hovorí Tomáš Morávek.

Prečo názov Light Guerilla? „Naše umelecké aktivity sú symbolickou partizánskou vojnou vedenou voči neestetickému osvetleniu, ale aj proti plytvaniu svetlom.“ dodáva Tomáš Morávek. Profesionálne navrhnuté architektonické osvetlenie zlepšuje nočný život v našich mestách a obciach, ale súčasne vyžaduje použitie energie. Aby sa zabezpečila správna rovnováha, je potrebná väčšia kontrola medzi prínosmi dobrého osvetlenia a nezodpovedným využívaním energie.

Jan Beneš a Jan K. Rolník sú svetelní dizajnéri známi na medzinárodnej umeleckej scéne. Ich mená sa spájajú s pôsobením v pražskom Inštitúte svetelného dizajnu.

Jan Beneš je okrem toho aj choreograf, tanečník. Absolvoval konzervatórium Duncan centre v Prahe a Laban centre v Londýne. Svoju kariéru začal ako technik a tanečník s medzinárodnou tanečnou skupinou DEJA DONNE (Lenka Flory a Simone Sandroni). Ako choreograf vytvoril v spolupráci s rôznymi umelcami niekoľko predstavení: Unfit for Habitation, Dr.Schreck Klinik – Das Blutig Kabinet, Polaris, etc. Od roku 2005 organizuje hitparádu pohybového divadla Domácí Úkoly z Pilnosti v divadle v Řezické.

Ako svetelný dizajnér spolupracoval s viacerými skupinami a umelcami: NANOHACH(Cz), Mama Callas (Fr/Cz), Scottish Dance Theatre(Uk), Adriatik Uvádí (Cz), divadlo Alfréd ve dvoře ( Praha, Cz), Sumako Koseki(Fr/Jap), Cristina Maldonado(Mex.), Simone Sandroni (It), Karen Foss (Nor), Ioana Mona Popovici (Rom), Vojta Svejda(Cz), Barbora Latalová(Cz) a ďalší. Jan Beneš je garantom študijného program Inštitútu svetelného dizajnu Praha a vedie workshop svetelného dizajnu pre študentov Duncan Centre.

Jan K. Rolník vyštudoval ekonómiu a estetiku. Od roku 2002 sa profesionálne venuje produkcii a projektovému manažmentu v kultúre. Spoluvytváral Pražské Quadriennale 2007, riadil projekt Divadelná architektúra v strednej Európe a je jedným zo zakladateľov pražského Inštitútu svetelného dizajnu. V súčasnosti spolupracuje s Medzinárodným centrom pre umenie a nové technológie (CIANT), kde sa venuje umeniu nových médií. Príležitostne píše články na tému svetelného dizajnu, umelecké kritiky, či estetické teórie.

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics