RootlessRoot Company / Jozef Fruček a Linda Kapetanea (Sk, Gr):
Oči farby dažďa
fyzické divadlo
pondelok 13. 6. 2011, 19.00

Oči farby dažďaSugestívne fyzické divadlo o hranici medzi bytím a prázdnotou. Prázdnota ako začiatok, ako očistný stav, nevyhnutný životný rituál. Mnohovrstevnaté absurdné dielo pre troch performerov, ich telá a nesmiernu vzdialenosť medzi nimi.

Fruček sa v dielach zaoberá často archetypálnymi a existenciálnymi situáciami v ľudskom živote, vo svojom výskume je dôsledný a rovnako dôsledný je aj v prevedení, kde sa nebojí extrémnych polôh. Tanečný prejav Rootlessroot Company je „veľmi fyzický, krajne dynamický, zápasivý, riskantný“ (Nina Vangeli).

Koncept a choreografia: Linda Kapetanea, Jozef Fruček
Dramaturgia: Hildegard De Vuyst
Scéna a výprava: RootlessRoot, Vassilis Mantzoukis
Kostýmy: Aggelos Mentis
Hudba: Vassilis Mantzoukis
Svetelný & vizuálny dizajn: Jukka Huitila
Asistent výpravy: Iliana Skoulaki
Pohybová interpretácia: Linda Kapetanea, Jozef Fruček, Giorgos Frintzilas
Produkcia: Alexandros Vrettos
Realizované s podporou: Duncan Dance Research Center, ElleDanse Bratislava a v spolupráci s ONASSIS CULTURAL CENTRE

Predstavenie je uvádzané v slovenskej premiére a okrem Žiliny sa odohrá v Banskej Bystrici (14. 6.), Košiciach (16. 6.) a Bratislave (18. 6.).

RootlessRoot Company založili Linda Kapetanea a slovenský tanečník a choreograf Jozef Fruček v roku 2006 v Aténach. Vytvárajú si svoj vlastný fyzický jazyk, chaotický, surový a nachádzajúci sa v opozícii voči kultúrnemu a politickému prostrediu, ktoré ich oboch obklopuje. Ich prístup vychádza z presvedčenia, že čas hrdinov ešte definitívne neskončil a že telo dokáže stále vyjadriť najskrytejšie túžby, pocity a predstavy.

Oči farby dažďaO predstavení

Každé choreografické úsilie Lindy Kapetaneaovej a Jozefa Fručeka, ktorých alfou a omegou je telo, si kladie za cieľ objavovať vlastný osobitý štýl prostredníctvom pohybu. Obaja vyžadujú viac než len logiku striktnej tanečnej formy. Sústredia sa na všetko, čo sa dá vyjadriť pohybom, a svoj vnútorný, emocionálny svet sa snažia zviditeľniť prostredníctvom divadelnosti a inštinktívnej komunikácie na scéne. Ich pohybový jazyk je výsledkom výmeny a miešania východiskového materiálu, počnúc bojovými umeniami cez akrobaciu až po súčasný tanec. Ich práca sa neobmedzuje čisto len na scénický prejav.

V každom novom projekte tvorcovia hľadajú dramaturgické súvislosti (tentokrát v spolupráci s dramaturgičkou Hildegardou De Vuystovou) a púšťajú sa do konfrontácie s témou krízy identity spoločnosti, ktorej chýba stálosť, pričom jej hranice a istoty už nie sú tým, čím bývali.

Akým spôsobom môže človek nasmerovať (seba)deštruktívny vír myšlienok a stať sa opäť raz pánom sebe samému? Vychádzajúc z tohto ideového zázemia, tvorcovia sa vracajú k ľudskému rozmeru vecí a potajomky načúvajú telu, aby tak našli svoje miesto “v momente hlbokého pohľadu do zrkadla reality”.

Hoci riskantný a energiou nabitý pohyb zostáva v epicentre tvorby RootlessRoot, tentokrát je ich práca naplnená kvalitnejším duchom, ktorý v predstavení charakterizuje stupňovanie štylistických variácií. Kŕčovitú akciu na scéne často dopĺňa nežnosť, zatiaľ čo telá podliehajú rozpadu a všetko sa vracia k pravej vnútornej podstate – nevyhnutnému aspektu ľudskej existencie. Hudba a scénografia spolu so svetelným dizajnom – ako výsledok spolupráce tvorcov s Vassilisom Mantzoukisom a Jukkom Huitilom – sú pre tanečné dielo kľúčové: tvoria aktívne prvky predstavenia, čím akcii dodávajú väčší rozmer, pohyb napĺňajú dynamikou a zdôrazňujú dramatickosť bez toho, aby ju zveličovali.

Onassis Cultural Centre

RootlessRoot Company

MKSR






Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 – 56 23 564

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics