Video: O mečiarizme s Róbertom Kotianom a Mariánom Leškom (Memory Kontrol 2011, 1. diskusia)

meciarizmus1_memory_kontrol_lesko_kotianFedor Blaščák v diskusii s Mariánom Leškom a Róbertom Kotianom o Vladimírovi Mečiarovi a mečiarizme. O nástupe Mečiara k moci a jeho prvých dvoch vládach v rokoch 1990-1994. Zostrih videozáznamu z verejnej diskusie 19. mája 2011 na Stanici, ktorého autorom je Peter Pikna. Na záver pár fotografií od Dušana Dobiaša.

Odpovede a názory dvoch popredných slovenských novinárov na nasledujúce otázky a témy:

Čo robil Mečiar počas normalizácie? Bol zväzák. Aj komunista? Prečo ho vyhodili z KSČ?
Odkiaľ sa vzal na konkurze na ministra vnútra? Vedel Mečiar všetko? Odkiaľ? Čo zatemnilo lídrom VPN rozum?
Kto a kedy prvý verejne varoval pred Mečiarom?
Ako si počínal Vladimír Mečiar ako minister vnútra? Aké boli jeho postoje k lustráciám a všeobecne k archívom ŠTB? Ako sa profiloval vo vzťahu k Budajovi a Čarnogurskému?
Ako si počínal Mečiar v úrade premiéra prvýkrat? Najdôležitejšie spory a konflikty prvej Mečiarovej vlády. Jazykový zakon. Konflikt s ministrom vnútra Andrášom. Prečo ho Mečiar neznášal? Aká bola mechanika jeho rastúcej popularity?
Mečiarov vzťah k českým politikom - Havel, Klaus, Pithart. (Prečo sa Mečiar zdôveril práve Pithartovi?)
Kompetenčné spory. Rastúci nacionalizmus. Prečo padla prvá Mečiarova vláda?
Voľby 1992 a výsledky. Aké varianty vývoja federácie ponúkal Mečiar? Čo malo HZDS v programe? Rokovania v lete 1992. Ako sa Slovensko stalo? Hlavné dôvody a historické suvislosti. Vladimír Mečiar sa zaslúžil o Slovenskú republiku. Naozaj?
Mečiar ako náčelník. Privatizácia ako delenie koristi.
Prejav v Zlatej Idke. Pravá tvar vodcu.

„Ak sa zemeriame na jazykovú stránku prejavu zo Zlatej Idky, tak Vladimír Mečiar v ňom nerešpektuje logickú stavbu viet, ignoruje väzby medzi slovesom a podmetom. Voľne prechádza od témy k téme, veľmi často nedokončí vetu ani myšlienku. … Zaujímavým spôsobom sa pohybuje medzi populizmom, aroganciou a autoritatívnosťou. Až šokujúco pôsobí jeho neschopnosť vyjadrovať sa konzistentne a zrozumiteľne.”
Anna Matušková, in: Stredoeurópske politické štúdie, Číslo 2-3, ročník IV, jaro-léto 2002

Memory Kontrol je intelektuálna dielňa, v ktorej si na kolene, no poctivo, napĺňame svoje myšlienkové, organizačné, pracovné, umelecké a občianske záväzky voči slobode. Každý rok teoreticky aj umelecky na Stanici rozoberáme dôležité udalosti nedávnej československej histórie.

Druhá diskusia v rámci tohtoročnej témy Mečiarizmus je v pláne 9. júna 2011 o 18.00, hosťom Fedora Blaščáka bude Ľuba Lesná, online odpovedať bude český novinár Karol Wolf.

www.memorykontrol.org

Tagged as: , , , , , , , , ,

2 Komentáre

  1. Velmi dobra duskusia. Rad som sa zucastnil, taktiez som rad bol dnes pritomny a v jeseni budem taktiez vyckavat na termin diskusie. Urcite je potrebne oprasit z casu na cas tieto udalosti.

  2. Neviem, či sa mám smiať, alebo plakať keď vidím týchto dvoch +++++++ ako kádrujú niekoho, kto tam ani nie je. Obaja boli navyše komunisti ako vymaľovaní. Mečiar bol fakt spratok, ale aspoň ho z KSČ vylúčili, Leško bol členom srany ešte v polovici roka 1990 a Kotián má zrejme stranícku knižku niekde zašitú. Navyše, obaja tárajú somariny na entú. Nečudoval by som sa, keby ich Mečiar za to zažaloval.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics