Marjane Satrapi: Broderies
divadelná adaptácia komixu vo francúzštine
sobota 11. 6. 2011, 19.00

BroderiesMarjane Satrapi sa v komixovom svete preslávila excelentnou ságou Persepolis. Dnes vydáva nové dielo „Broderies” (Šitíčko), ktoré je záznamom dôverných rozhovorov iránskych žien. Tie sa tak, ako všetky ostatné ženy po celom svete, túžia podeliť s priateľkami o svoje skúsenosti a problémy. Javiskovú adaptáciu tohto komixu predstaví amatérsky divadelný súbor žilinského Bilingválneho gymnázia pod vedením pedagóga Nicolasa Theysa.

Hrdinka, Marjane, pripravuje samovar - iránsky čaj pre svoju mamu, starú mamu a ich priateľky. Však je to stretnutie žien, no nie?! Klebetia a rozprávaju svoje príbehy… príbehy lásky. Muži, milenci, priatelia, svokry. Zdôveriť sa je to najpodstatnejšie. Feminizmus. No vždy vedia kedy skončiť, kedy povedali to, čo mali. A to, čo povedané nebolo, no malo byť, je napísané medzi riadkami. Silu týcho príbehov umocňuje skutočnosť, že ich autorkou je Iránka. Hovorí o postojoch svojej kultúry, o tom, čo skutočne prežila. Avšak tieto príbehy sú rovnaké ako všetky iné. O láske. Láske nenaplnenej a nešťastnej, láske stratenej, opäť nájdenej, o láske dohodnutej. Vzťahy sú jednoducho… komplikované.

Vstup voľný.

Tagged as: , , , , , ,

Jeden komentár

  1. Bude sa to prosim vas niekedy opakovat? strasne by som to chcela vidiet, ale ked ste to premietali nebola som v Ziline :(

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics