Na novom krídle
koncert / Vážna hudba nevážne
sobota 21. 5. 2011, 19.00

Na novom krídleStanica má nový klavír! Zrekonštruované biele krídlo značky Rösler z roku 1933 prídu koncertom aj rozprávaním pokrstiť významní slovenskí klaviristi a skladatelia – Ivan Gajan, Jordana Palovičová, Ivan Šiller, Kamil Mihalov, Peter Zagar, Branislav Malatinský, Jaroslava Šimerková a Martin Jurčo. „Mladú krv“ zastúpia Karolína Heinrichová (12 rokov) a Janka Masná (18 rokov), žiačky hudobného odboru ZUŠ L. Árvaya v Žiline z triedy pani Marty Hatiarovej. Ako špeciálny hosť vystúpi Pavol Tima, ktorý rekonštrukciu realizoval a žilinskému publiku ju priblíži slovom aj obrazom.

Krídlo nám venovala klaviristka Beena Kumar-Karpišová, pôvodom z Nórska, pri svojom odchode naspäť domov. Keďže nástroj má už takmer 80 rokov, bola nevyhnutná jeho generálna rekonštrukcia. Tú urobil majster Pavol Tima z Bratislavy, ktorý strávil prácou na našom krídle asi 400 hodín.

Generálna oprava je podobná detailnej modelárskej práci a pán Tima je jedným zo štyroch ľudí na Slovensku, ktorí ju ovládajú. Práca zahŕňa úplné rozobratie klavíra, demontáž ladiacich kolíkov, hladkých a basových strún, liatinového rámu (nový lak), opravu rezonančnej dosky a jej nalakovanie, opravu basovej a diskantovej kobylky, kontrolu količníka, montáž liatinového rámu so správnym strunovým pretlakom, nové ladiace kolíky, nové hladké struny, výrobu a výmenu celej sady basových strún, napnutie strún a natónovanie nástroja. V rámci mechaniky boli vymenené dusítka, kladivká, tkanice, kožené a plstené časti, atď. Pán Tima vo svojej dielni zrenovoval aj všetky pedálové mechanizmy, vyleštil mosadzné časti (pedále, pánty, atď.), výmenil klávesové obloženie, plstené podložky, … Na záver sa klavír niekoľkokrát ladí a potom ho čaká už len prevoz do Žiliny.

Fotky z opravy si pozrite v článku Ako vyzerá generálna oprava nášho nového klavíra?.

My len dodávame, že finančne náročnú opravu klavíra môžete stále podporiť cez projekt Na krídle (klavír pre Stanicu) v Dobrej krajine (www.dobrakrajina.sk) alebo osobne na Stanici. Na opravu poputuje aj celý výťažok zo vstupného na tomto podujatí, ktoré nové krídlo uvedie do koncertného života na Stanici.

Vstupné: dobrovoľné, celý výťažok poputuje na opravu klavíra

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics