Daniela Kapitáňová, Richard Kitta a Enter
literatúra naživo
streda 16. 3. 2011, 19.00

Ďalšia zo série autorských čítaní a diskusií so súčasnými slovenskými spisovateľmi, do ktorých v roku 2011 zaradíme vždy aj prezentáciu jedného z literárnych časopisov. Danielu Kapitáňovú vďaka Samkovi Tále a Knihe o cintoríne netreba veľa predstavovať, je jednou z najúspešnejších slovenských autoriek, ktorej knihy majú úspech aj v prekladoch v zahraničí. Druhým hosťom moderátora Petra Staríčka bude Richard Kitta, básnik, organizátor, šéfredaktor a vydavateľ časopisu Enter, ktorý okrem svojich kníh a časopisu odprezentuje aj projekt Irealita a Európsky dom poézie v Košiciach. Z Košíc pozval aj hudobného hosťa - výtvarníka Jakuba Pišeka s projektom Hallogenerator (live juke-box v puredata).

Daniela KapitáňováDaniela Kapitáňová (1956)
sa narodila 30. júla 1956 v Komárne, vyštudovala divadelnú réžiu na DAMU v Prahe. V súčasnosti pracuje v Slovenskom rozhlase ako literárna redaktorka. Pravidelne uverejňuje fejtóny v denníku SME, venuje sa aj teórii detektívneho žánru. Žije a tvorí v Bratislave. Jej novela Samko Tále: Kniha o cintoríne (2000) doteraz vyšla v štyroch vydaniach na Slovensku (KK Bagala), v Čechách, Švédsku, Francúzsku, Sýrii, Rakúsku, Veľkej Británii a ako divadelná monodráma bola uvedená v Maďarsku. Britský spisovateľ John de Falbe v recenzii na anglické vydanie ju prednedávnom označil za pozoruhodnú knihu, v ktorom sa autorke podarilo stvárniť zmätok prostredníctvom zmätku – odvážne a inteligentne. V roku 2005 vydala Kapitáňová detektívny román Nech to zostane v rodine a v roku 2007 detektívne poviedky Vražda v  Slopnej, obe knihy vyšli aj v českom preklade.

Richard KittaRichard Kitta (1979)
obrábal donedávna malé pole na slovensko-maďarských hraniciach. Dnes občasný básnik, vedec, dialogista, mierne subverzívny pacifista, šofér, nu media výtvarník, študent, aleatorický soundartista a Košičan. Inak šéfredaktor časopisu Enter a slovenskej sekcie internetového portálu rovart.sk, autor 2 vydaných a 3 nevydaných kníh, bi-cyklu multimediálnych literárnych podujatí iREALITA, projektu Dig More Fest pre netradičný animovaný film, spoluator projektu Verse Versus Verse pre interaktívnu poéziu, iniciátor Európskeho domu poézie v Košiciach… S manželkou Slávkou má syna Kamila.

EnterČasopis Enter
je staronový projekt. Starý, lebo časopis nie je nič nové, nový, lebo je na prvý pohľad iný. Enter je tu pre všetkých, ktorí sú unavení a nevedia čo ďalej… Enter je časopis, ktorého záber predurčujú najmä súčasné umelecké formy v literatúre, výtvarnom umení, hudbe, filozofii… Je periodikom pre ľudí rôznych orientácií, vekových kategórií a mentálnych úrovní. Je aj pre tých, ktorých (už) umenie nezaujíma. Enter vyzerá ako (ne)nápadný „lajfstajl“, teda časopis, v ktorom si ešte pred vami bude listovať váš pes. Okrem Riša Kittu sa na ňom podieľajú J. Gavura, E. Groch, M. Groch, Petra Mikulášová, Ivana Kohlhammerová, Fero Király i Dali Stano.

www.enter.io
www.myspace.com/hallogenerator

Vstupné: 2,00 / 1,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics