Blur minds, clear sights
Lucia Tallová, Jakub Reken
výstava 1. 3. - 6. 4. 2011

blur-minds-clear-sights
Výstava Blur minds, clear sights prináša pohľad na najčerstvejšiu časť celkom rozsiahlej tvorby dvoch mladých autorov Lucie Tallovej a Jakuba Rekena. Obaja sú študenti 4. ateliéru prof. Ivana Csudaia na VŠVU v Bratislave, z ktorého vzišlo už niekoľko známych mien súčasnej slovenskej maľby. Obaja pracujú na poli maľby s podobnou náplňou, ale rôznym maliarskym prístupom.

lucia_tallova_when_the_last_drop_run_over_zo_serie_basement_love_2010Lucia Tallová pracuje vo svojich sériách obrazov s témou architektúry mesta, ktorú rozpúšťa v ľahkom éterickom sne o svetle, prázdne a voľnosti až ju celú symbolicky potopí vo farbe. Tento prístup nasleduje prechod svetla do tmy a súčasnej podoby tmavých, výrazom ponurých, ale obsahom pozitívne ladených kompozícii. Tieto odkazujú k potrebe umiestnenia seba samej, svojho domova a svojej ženskej podstaty v obrazoch snov. Sýte a ponuré maľby odľahčuje, alebo zdôrazní prekrývaním farebných plôch, aplikovaním ornamentálnych motívov a zábleskami zahmleného svetla, ktoré napĺňa reálnymi predmetmi. V roku 2010 získala Lucia Tallová cenu Strabag Artaward - Award of Recognition a bola finalistkou ceny Maľba 2010 Nadácie VÚB.

jakub_reken_bez_nazvu_2010Jakub Reken je vo svojej maľbe oveľa dôraznejší a ostrejší. Avšak tomuto predchádza jeho potreba skladania myšlienky a témy diela priamo na plátne. Tomu podriaďuje aj proces hľadania jednotlivých detailov, ktoré mu umožňujú vyskladať vizuálne pôsobivé kompozície, do ktorých v súčasnosti vstupuje aj ľudská figúra, akési zhmotnenie autora vo svojom diele. Samotné maľby spočiatku inklinujú k formám grafitti kresieb, ale pri detailnom pozorovaní umožní pozorovateľovi objaviť čarovný svet maličkostí v dômyselnom celku. Maľby dopĺňa videoprojekcia fotosnímok, pomocou ktorej predostiera divákovi pohľad na samotný proces vzniku jeho malieb, akoby sprítomňuje tvorcu obrazu priamo pred divákom v procese tvorby.

Kurátor výstavy: Miroslav Zajac

Výstavu organizujeme v spolupráci s bratislavskou SODA GALLERY. Potrvá do 6. apríla 2011, otvorené je každý deň od 12.00 do 20.00 a počas večerných akcií na Stanici. Vstup je voľný.

www.luciatallova.com
www.sodagallery.sk
Don@u.com

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics