Sláva Daubnerová: M. H. L.
divadelné predstavenie
piatok 11. 2. 2011, 19.00

M. H. L.Dokumentárna monodráma inšpirovaná životom a dielom prvej profesionálnej divadelnej režisérky Magdy Husákovej Lokvencovej (1916-1966), manželky prezidenta normalizačného Českolovenska, Gustáva Husáka. Inscenácia získala ocenie Dosky v kategórii „Objav sezóny”, v denníku SME bola nominovaná na udalosť roka v kultúre a úspešne precestovala všetky významné slovenské festivaly.

Pozoruhodná autorka a performatívna umelkyňa Sláva Daubnerová vo svojej monodráme rekonštruuje komplikovaný osud prvej slovenskej divadelnej režisérky Magdy Husákovej-Lokvencovej (odtiaľ názov M.H.L.). Na podklade dobových materiálov o živote manželky ľavicového intelektuála, politického väzňa a neskôr prezidenta normalizačného Československa Gustáva Husáka autorka odhaľuje strhujúci a aktuálny príbeh formovania a deštrukcie umeleckých ambícií v zrážke s valcujúcim mechanizmom totalitnej politiky.

Podobne ako v minulých autorských dielach, začína od faktov, či dokonca zaznamenaných myšlienok skúmanej osobnosti, ktoré modeluje a tvaruje pre ňu vlastnou hereckou senzibilitou a svojským režijným intelektom do veľmi súčasného a naliehavého vyznania. Prostredníctvom inscenácie M.H.L. síce nepriamo sprítomňuje vývoj politických udalostí v povojnovom Československu, ako aj život vtedajšej kultúrnej obce či umeleckej bratislavskej elity, ale hľadá v nich nadčasovosť, univerzálnosť bez toho, aby bola pamfletová, skĺzla do popisnosti alebo moralizovala.
Maja Hriešik

Magda Husáková-Lokvencová bola výnimočná žena. Doktorka práv, prvá slovenská režisérka, manželka Gustáva Husáka, intelektuálka, charizmatická a krásna žena a celkovo výnimočná osobnosť slovenskej kultúry. Osobnosť, na ktorú sa, žiaľ, tak, ako máme vo zvyku, pomaly zabúdalo. Našťastie, posledné desaťročie prinieslo intenzívne snahy o rozpamätanie sa na význam tejto neobyčajnej ženy.

Magda Husáková-Lokvencová by mohla byť prvou slovenskou režisérkou aj tisíckrát, no keby jej život nebol bohatý na toľko dramatických udalostí, sotva by dnes mohla vzniknúť dokumentárna inscenácia takéhoto rozsahu a kvality. Avšak život, ktorý Husáková- Lokvencová žila, doba, ktorej bola svedkom, povolanie, ktoré si zvolila, ľudia, ktorí sa stali spoločníkmi jej života, ale aj samotný jej charakter, sú silnými podnetmi na tvorbu nových umeleckých foriem.
KOD, č. 4, apríl 2010
Soňa Smolková

Dramaturgia a zvukový dizajn: Pavel Graus
Videoart: Lukáš Kodoň
Softvérový dizajn: Peter Gonda / vj gnd
Pohybová spolupráca: Emil Píš
Scénický koncept a réžia: Sláva Daubnerová
Odborná spolupráca: doc. PhDr. Nadežda Lindovská
Hlasy nahovorili: Emil Píš, PhDr. Oleg Dlouhý, prof. Vladimír Štefko, Miroslav Dacho
Produkcia: P.A.T. a Štúdio 12

http://www.pat.sk/mhl.html

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 – 56 23 564

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics