Video: Jednominútové filmy z tohtoročných workshopov v Košiciach

premietanieNa jar tohto roku sa filmovalo nielen na Stanici, ale Workshopy minútových filmov sa rozložili i v Košiciach, vďaka spolupráci na projekte Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. Všetky workshopy sa realizovali pod lektorským vedením iniciátorov projektu Petra Snadíka, Adama Hanuljaka a Petra Kotrhu, ktorí založili aj nové občianske združenie DogDocs, pod ktorého hlavičkou sa budú jednominútovým workshopom venovať aj ďalej.

V apríli (26. 4. – 1. 5. 2010) sa siedmi mladí ľudia snažili nájsť vlastný postoj k zadaným témam „Sme 20. rokov slobodní?“ a „Košice, hlavné mesto kultúry?“. Workshop prebiehal v priestoroch bývalej výmenníkovej stanice, súčasnom komunitnom centre SPOT´s, kde sa konali teoretické prípravy, diskusie o témach i výučba základov filmu. Účastníkom projektu okrem lektorov pomáhala aj americká dobrovoľníčka Christiana Carro. Natočené filmy boli premietnuté 1. mája v priestoroch SPOTu.

Pred začiatkom prázdnin (21. - 25. 6. 2010) sa lektori presunuli na Súkromné gymnázium na Galaktickej ulici v Košiciach, ktoré navštevujú rómski študenti z Luníka IX. Na tomto workshope sa snažili docieliť kultúrne prepájanie rôznych skupín, búranie stereotypov, zdôrazňovanie jedinečnosti každého pohľadu. Práca s týmito študentmi sa odlišovala od ostatných workshopov, aktivity sa často menili, zadávali sa úlohy, teória sa vysvetľovala na konkrétnej študentskej práci. Téma slobody tvorby a slobody človeka v spoločnosti sa v ich práci príjemne spojila. Premietanie finálnych kúskov sa konalo 25. júna v priestoroch školy.

Tu sú filmy, pozerajte:

Anna Crippa: Open Your Mind (Workshop minútových filmov, SPOTs, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Michal Ďuriš, Mário Dočekal: 20 rokov slobody (Workshop minútových filmov, SPOTs, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Veronika Kalafusová: Nikdy všetkým nevyhoviem (Workshop minútových filmov, SPOTs, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Viktória Madanská: Ja a Košice (Workshop minútových filmov, SPOTs, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Lea Máriássy, Paula Surovčíková: Už len spomienka (Workshop minútových filmov, SPOTs, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Viktor Šefčík, Atilla Ibos: Teenage Bad Girl (Workshop minútových filmov, SPOTs, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Party (Workshop minútových filmov, Súkromné rómske gymnázium, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Láska na prvý pohľad (Workshop minútových filmov, Súkromné rómske gymnázium, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Michaela Holubová, Robert Mroč: Miša & Robo (Workshop minútových filmov, Súkromné rómske gymnázium, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Ondrej Kožuško: Goldberg alias Ondrej (Workshop minútových filmov, Súkromné rómske gymnázium, Košice, 2010) from stanica on Vimeo.

Na projekte sa podieľali: Košice — Európske hlavné mesto kultúry 2013, n.o., Stanica Žilina-Záriečie, DogDocs, Azyl. S finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics