Susan van Hengstum (NL): It’s All Eyes
autorská prezentácia novinového projektu
piatok 5. 11. 2010, 19.00

Susan van HengstumPrezentácia výsledkov dvojmesačnej rezidencie Susan van Hengstum, holandskej umelkyne na Stanici v Banskej Štiavnici. Susan fotila po celom Slovensku a výsledky jej rezidencie budú publikované v 52-stranových novinách, ktoré chce distribuovať vo viacerých kulturných destináciách nielen na Slovensku. Premiéra-prezentácia projektu bude 4. 11. v Space Gallery v Bratislave a následne sa Susan aj so Zuzanou Bodnárovou a Sväťom Mikytom z Banskej St a nice zastavia v Žiline. Čerstvo vytlačené noviny s fotoprojektom si môžete po prezentácii zobrať domov.

Po prezentácii afterparty s dj-om Puppesh-om. Vstup voľný.

www.banskastanica.sk
www.susanvanhengstum.com

it_is_all_eyes_susan_van_hengstum_02Viac o projekte Susan van Hengstum:
Susan van Hengstum získala príležitosť po prvýkrát navštíviť stredoeurópsky priestor počas umeleckej rezidencie, ktorá sa uskutočnila v termíne od 15. 8. do 15. 10. 2010. Za podpory Holandskej ambasády v Bratislave, The Netherlands Foundation for Visual Arts, Design and Architecture (Fonds BKVB) hosťovala v rezidenčnom centre Banská Stanica Contemporary v Banskej Štiavnici, kde pracovala na fotografickej sérii nazvanej „It’s all eyes“. Tento projekt je prvým z rady „cestovných rezidencií“, ktoré BS Contemporary pripravuje v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko. Voľný cestovný lístok umožnil autorke neobmedzený pohyb - presun v priestore. Bez znalosti jazyka, bez pripravených „turistických“ informácií cestovala z mesta do mesta, z regiónu do regiónu, od Michaloviec po Skalicu, od Žiliny po Nové Zámky. Stálym bodom v jej putovaní bolo zázemie rezidenčného centra BS Contemporary.

Výber lokácií, ktoré autorka navštevovala súvisel s distribúciou regionálnej tlače. Vydavateľstvo Petit Press ako partner projektu poskytlo podporu cez všetky svoje vydávané regionálne denníky a týždenníky. Autorka sa počas 2 mesiacov oddala dennému rituálu. Okamžite po príchode na nové miesto si kupuje v novinovom stánku regionálnu tlač. Nelistuje v obsahu novín ale svoju pozornosť zameriava na titulnú fotografiu. Hengstum inšpiruje konkrétna vizuálna informácia na ktorú nadväzuje vo svojej reinterpretácii. Často je to kompozičný detail, materiálová príbuznosť alebo farebnosť či moment danej situácie, ktorý spája pôvodnú fotografiu s novou. Hengstum mení čítanie fotografií odstránením kontextu. Táto stratégia nadväzuje na jej predošlé projekty ako Evidential Value (2008) a Canvas (2010).

Výsledkom rezidencie je vydanie novín zostavených z 23 diptychov. Formát A3, kvalita tlače a grafika priamo odkazujú na pôvodný, novinový zdroj. Projekt je prezentovaný ako objekt „balíkov novín“ pripravených k distribúcii. Inštalácia v nezávislých galerijných priestoroch a centrách na Slovensku nabáda návštevníkov voľne si noviny (výstavu) zobrať domov. „It’s all eyes“ Susan van Hengstum sa stáva reportom o stave Slovenska v konkrétnom čase nadstavený o novú interpretačnú hladinu autorky spoznávajúcej regionálne čaro krajiny.

Editor/produkcia: Zuzana Bodnárová
Grafika projektu: Pavlína Morháčová
Vydavateľ: Banská Stanica Contemporary
Tlač: Petit Press
Podpora projektu: Holandská ambasáda v Bratislave, The Netherlands Foundation for Visual Arts, Design and Architecture (Fonds BKVB ) Triform Factory
Patner cestovnej rezidencie: Železničná spoločnosť Slovensko
Partner Bratislava: SPACE gallery
Partner Žilina: Stanica Žilina-Záriečie
Partner Košice: Kasárne Kulturpark
Mediálna podpora: MY, Korzár

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics