Divadlo Aréna / Rastislav Ballek:
Tiso (monodráma)
divadlo, piatok 19. 11. 2010, 19.00, S2

TisoPredstavenie je vypredané.

Dr. Jozef Tiso bol nesporne najtragickejšou postavou slovenských dejín. Kresťan a katolícky kňaz, ktorý zasvätil svoj život viere, ideálu, službe národu a neskôr slovenskej štátnosti. V  mene svojho ideálu sa spojil s fašistami, nechal okradnúť 72 000 slovenských židov, zbaviť ich občianskych a ľudských práv a deportovať za hranice. Väčšina z nich bola zavraždená v koncentračných táboroch. Pred národným súdom, ktorý ho odsúdil na trest smrti, odmietol zodpovednosť, necítil vinu a neprejavil ľútosť.

Vynikajúca inscenácia s Mariánom Labudom v hlavnej úlohe získala v roku 2005 ocenenie Dosky v kategórii najlepšia inscenácia, mužský herecký výkon, scénická hudba a objav sezóny. Režisér Rastislav Ballek sa systematicky vo svojej tvorbe venuje objavovaniu a reflexii zaujímavých, kontrovezných, či neoprávnene zabudnutých osobností slovenských dejín a literatúry (S. Vajanský, M. Dohnány, G. Vámoš, J. Hollý, Tiso) a otvára tak často háklivé témy našej histórie. Text inscenácie vychádza z Tisových prejavov, článkov a ďalších autentických dobových materiálov.

scenár a réžia: Rastislav Ballek
dramaturgia: Martin Kubran
scéna: Jozef Ciller
kostýmy
: Anna Cigánová
hudba: Peter Groll
hudobné naštudovanie a korepetície: Branislav Kostka
účinkujú: Marián Labuda, Martin Hronský, študenti Konzervatória v Bratislave a spevácky zbor Technik pod vedením Juraja Jartima

www.divadloarena.sk/repertoar/tiso

Vstupné: 15,00 / 8,00 € v predpredaji, 18,00 / 10,00 € na mieste (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 – 56 23 564

Tagged as: , , , , , , , ,

2 Komentáre

  1. Tento režisér a scenárista je pre mňa židovská prostitútka pretože očierňuje Jozefa Tisu a slovenskú štátnosť. Na Slovensku v tých dobách ani 72 tisíc židov nežilo bolo ich tu okolo 60 tisíc. Je mi tohto pána úrimne ľúto a zároveň mi je z neho na zvracanie a navyše nikto nehovorí o tom že prezident Tiso udelil 30 000 židom prezidentské výnimky začo bol tŕňom v oku nacistom. A ešte spojil sa s nacistickým nemeckom nebiť spojencom nacistického nemecka tak nás zhltnú väčšinou Maďari ktorí s deportáciami nemali žiadny problém veď tam vládol Hortyovský fašizmus 100 krát horší režim ako bol v tých dobách tu.

  2. Nebudem vám brať vaše presvedčenie, určite ste Tisomil a bojíte sa invázie Maďarov, keď ste po dvoch rokoch vyhrabali predstavenie, ktoré sme uvádzali a ktoré vzniklo v roku 2004 a ktoré ste vôbec nevideli a posudzujete a domýšľate si ho podľa popisky. Najradšej by som tento váš príspevok vymazal - máte ale šťastie, nepoužili ste hrubé slovo, hoci z vás srší zášť. Prajem vám, aby ste sa cez Vianoce upokojili a zmierili so svetom, v ktorom nenávisť k susedom alebo k príslúšníkom inej rasy či vierovyznania už naozaj nie sú akceptované. Našťastie. Marek Adamov

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics