Memory Kontrol: Projekcie filmov
sobota 20. 11. 2010, 18.00 a 20.00

V sobotu večer uzatvoria festival Memory Kontrol s témou Obete a hrdinovia (1939-1945) dva vynikajúce dokumentárne filmy - Financoval som Slovenské národné povstanie (r. A. Ditrich, 2004) o mužovi, ktorý môže za tri miliardy prevezené z Bratislavy do Banskej Bystrice (projekcia o 18.00), a Miluj blížneho svojho (r. D. Hudec, 2004) o antisemitizme, ktorý sa vojnou zďaleka neskončil a pokračoval pogromami (projekcia o 20.00).

18.00 - Financoval som Slovenské národné povstanie (Alois Ditrich, Slovensko, 2004, 90 min.)

Financoval som SNPDokumentárna biografia zaujímavej postavy slovenských dejín, guvernéra národnej banky Slovenska v období vojnového Slovenského štátu, prof. JUDr. Imricha Karvaša. V dokumente sa strieda rozprávanie samotného Karvaša, čerpajúce z historických dokumentov, s výpoveďami historikov, pamätníkov, rodinných príslušníkov. Ekonómovia málokedy vstupujú do tvorby dejín. Slovenská história je však výnimkou. SNP jedna z najvýznamnejších udalostí moderných dejín je úzko spätá s politikou centrálnej banky. Po americkom bombardovaní Bratislavy nariadil jej guvernér previezť tri miliardy korún z hlavného mesta do trezorov vo filiálke v Banskej Bystrici. Nebola to náhoda - guvernér úzko spolupracoval s ilegálnou Slovenskou národnou radou a zabezpečoval povstanie po hospodárskej stránke.

20.00 - Miluj blížneho svojho (Dušan Hudec, Slovensko, Izrael, 2004, 84 min.)

Pred vojnou žilo v Topoľčanoch 3.200 Židov, po vojne 550, dnes tam už nežije ani jediný. Tí, ktorí sa vrátili z koncentračných táborov, sa stali obeťou pogromu v septembri 1945, čiže dávno po oslobodení. Boli to Slováci, nie Nemci, ktorí sa rozhodli dokončiť arizáciu Topoľčian. Dokument Miluj blížneho svojho mal mať premiéru v máji 2004 v STV, jej vtedajší riaditeľ však niekoľko dní predtým zakázal jeho odvysielanie s odôvodnením, že vo filme zaznievajú rasistické výroky. Dušan Hudec totiž hovoril nielen s pamätníkmi, ale aj s ľuďmi, ktorých výroky sú mrazivým varovaním, že antisemitizmus nie je v dejinách uzavretou kapitolou.

Vstupné: 1,00 € / film

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics