Vzdelávacie programy Stanice:
tipy pre školy na mesiac NOVEMBER

Odteraz každomesačne prinesieme pár tipov - najmä pre pedagógov - ako najlepšie vyťažiť z aktuálnej vzdelávacej ponuky Stanice v konkrétnom období roka. Tu je ponuka na NOVEMBER 2010:

memory-kontrol-08_prednaskyPrednášky s historicko-spoločenskou tematikou pre stredoškolákov v rámci festivalu Memory Kontrol

Stanica Žilina Záriečie organizuje v dňoch 18-20. novembra 2010 tretí ročník multi-žánrového spomienkového podujatia MEMORY KONTROL. Predmetom historickej reflexie je tento rok téma Slovenského štátu.
Vzdelávacie podujatia pre študentov žilinských stredných škôl  sú dôležitým prvkom programu festivalu MEMORY KONTROL od jeho vzniku v roku 2008. V tejto súvislosti si Vás dovoľujeme aj tento rok osloviť s ponukou účasti skupiny Vašich študentov na vzdelávacom programe špeciálne pripravenom pre túto príležitosť.
V termíne 18. a 19. novembra Vám ponúkame interaktívnu prednášku s diskusiou na tému deportácii židovského obyvateľstva z územia Slovenského štátu v rokoch 1941-1945. Metodiku aj obsah prednášok pripravia skúsení lektori z Dokumentačného strediska holokaustu na Slovensku v spolupráci s lektormi z Nadácie Milana Šimečku. Obe inštitúcie sú zároveň odbornými garantmi tohto vzdelávacieho podujatia. Historik Peter Šimko z Považského múzea zároveň priblíži miestny kontext na príklade osobného príbehu židovského dievčaťa, ktoré v čase deportácii zachránila žilinská rodina.
Súčasťou prednášky bude aj moderovaná diskusia a premietanie dobového vizuálneho materiálu (fotografie a filmové ukážky).

Termín prednášok: 18. a 19. november 2010 (štvrtok, piatok), dĺžka trvania 1,5 hodiny
Vašim časovým požiadavkám sa radi prispôsobíme.
Info/prihlasovanie: Martina Filinová;  martina@stanica.sk ; 0907497481

novemberweb1Galerijné a výtvarné vzdelávanie pre 1.-5. ročník ZŠ a ZUŠ (tipy z programu Pripraviť sa…, pozor…, ART!)

  • Svetlo a tieň - dielňa, na ktorej skúmame “herné možnosti” fenoménov zvaných svetlo a tieň. Kreslenie svetlom, fotografovanie, tieňové inštalácie a obrazy - tvorivá dielňa s materiálom, výstupom sú fotografie alebo drobné objekty ale najmä netradičný zážitok! Dĺžka trvania 2 hodiny, cena 2,- € / účastník
  • Nádoba plná svetla - atraktívna dielňa keramiky vždy inak - v novembrovom a predvianočnom období nielen skúmame fenomén svetla ale plníme ním aj vyrobené nádoby - výsledkom sú svietniky, ktoré určite spríjemnia dlhé zimné večery. Tvorivá dielňa s materiálom, výstupom sú nádoby z keramiky, dĺžka trvania 2 x 2 hodiny (modelovanie, glazúrovanie), cena 2,- € / účastník / 1 dvojhodinová dielňa
  • V galérii je farebná výstava Street art, ktorá vždy láka oko detského diváka (od 16.10. do 15.11.2010) a Cvrček Cvrčko o tom nezabudol napísať dielik svojej encyklopédie (k dispozícii zadarmo vo výstavných priestoroch!).  K výstave sa viaže fenomén ulica a možno aj kriticky položená otázka - aké sú ulice nášho mesta? Komentovaná prehliadka výstavy prepojená s diskusiou a jednoduchou tvorivou aktivitou, dĺžka trvania 1-1,5 hodiny, cena 1,- €/ účastník
  • Pozor vlak! - zábavné putovanie v čase prostredníctvom komentovanej prehliadky reprodukcií s tematikou vlakov staníc a cestujúcich, práca s dvojicami obrazov, pracovné listy. Prehliadka v spojení s jednoduchými tvorivými aktivitami, dĺžka trvania 1-1,5 hodiny, cena 1,- €/ účastník. Možnosť dokúpenia čerstvo vydanej komixovej publikácie Pozor vlak s informáciami o vybraných dielach v cene 3,- €.
    Okrem toho:
    _Upravujeme ponuku komplexného galerijného a výtvarného vzdelávacieho programu Pripraviť sa…, pozor…, ART! - tak, aby ste sa v nej vedeli lepšie orientovať.
    _ Pátrame po pedagógoch, ktorí by sa chceli s nami spolupodieľať na vývoji vzdelávacích programov v oblasti výchovy umením. Ak vás táto téma zaujíma, kontaktujte nás!
    Koordinácia programov v galérii a ateliéroch pre školy: hanka@stanica.sk, 0907 178 756
  • Lekcie zo súčasného tanca pre stredné školy a ZUŠ - projekt 3P-priestor pre pohyb
    Kompletnú informáciu o programe 3P-priestor pre pohyb čítajte TU.
    Koordinácia programov: martina@stanica.sk

    Všeobecné informácie o vzdelávacích programoch Stanice  (náčrt systému, filozofia,kontakty) nájdete  TU.
    Tešíme sa dovidenia v novembri!

    Tagged as: , , , , ,

    Nie je možné pridávať komentáre.

    Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics