Tomáš Cetera: Autožrút
výstava 5. 9. - 10. 10. 2010

autozrut_tomas_cetera_jana_huljakova_pozvanka (Stanica_LAB)
kurátorka výstavy: Jana Huljaková

Tomáš Cetera je mladý výtvarník priťahovaný otázkami média, materiálu a formy - v rovine sochy či linorytu. Fascinujú ho klasické média, ktoré však jemným, nepatrným gestom posúva do aktuálnej podoby. Práve táto jeho prirodzená a úprimná fascinácia klasickými médiami a spontánna tendencia k ich kreatívnej inovácii ho robí zaujímavým a výnimočným.

Výstava s názvom Autožrút je vytvorená z jednej inštalácie totožného názvu. Táto inštalácia pohlcuje celý priestor galérie a vytvára miesto, kde sa návštevník (recipient) dostáva do epicentra uzavretého kruhu. Inštalácia je vytvorená z veľkoformátového linorytu, ktorého matrica sa stáva pilierom a centrálny stĺpom priestoru. Moment zapojenia grafickej matrice do komunikácie s jej veľkoformátovým odtlačkom je práve tým spomínaným inovatívnym prvkom, ktorým Tomáš dosahuje posun - aktualizáciu klasického média- linorytu do súčasnej dynamickej výpovednej podoby.

Ústredným a hlavným motívom inštalácie je pes hryzúci si svoj chvost a paralelne vytvárajúci svojim telom uzatvorený kruh. Tento pes sa stáva metaforou nás a našej autodeštrukčnej vlastnosti. Veď už samotný názov inštalácie autožrút odkazuje na znepokojivú možno až nevyrovnanú „bytosť“ neustále pohlcujúcu seba samú - neschopnú uniknúť pred sebou samým. Namnožením takejto bytosti rázom vzniká svorka, „smečka“ znásobujúca svoju silu a obracajúca svoj autodeštrukčný gén nielen voči sebe ale aj voči celému sociálnemu systému, druhu, či rase.

Autožrút

Táto inštalácia sa dá interpretovať viacerými spôsobmi. Nezvratným prvkom, ktorý sa nedá prehliadnuť je čiernobielosť psa. Toto čiernobiele zobrazenie psa môže byť dosť zreteľnou alúziou na rasovú otázku, na ďalšiu „podvrstvu“ vrčiacej svorky, ktorá agresívnym spôsobom diskvalifikuje zo svojho okruhu všetky odlišnosti a odchýlky a do centra svojej pozornosti si vytyčuje jedného glorifikovaného jedinca. Dá sa v nej nájsť silný politicky kontext, môžeme v nej vidieť snahu autora o vymanenie sa zo svojho znepokojenia, či uzavretie sa pred celou spoločnosťou.

Ďalšie fotky a vernisáž nájdete tu >
Výstava potrvá do 10. októbra 2010.
Galéria na Stanici je otvorená každý deň od 12.00 do 20.00 h a počas večerných akcií. Vstup voľný.

- - -
O autorovi:

Absolvoval Fakultu výtvarných umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Kolektívne výstavy:
2004: AKU, Múzeu mincí a medaile Kremnica  
2005: Et Cetera, Galéria umelcov Spiša, Spišská Nová Ves
2006: Off Art, Kraków, Poľsko
2007 Talenty, Záhorská galéria, Senica
2007 Výstava 20 krát 20, Galéria umelcov Spiša, Spišská Nová Ves
2008: Výstava výtvarných diel z maliarskeho a sochárskeho sympózia, Galéria umelcov Spiša, Spišská Nová Ves
2010: Od podlahy, Galéria mladých, Nitrianska galéria, Nitra

Live prezentácia:
2007- Pódiumfest, Spišská Nová Ves, inštalácia, performancia

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics