Európsky týždeň mobility
štvrtok – streda 16. - 22. 9. 2010

Štvrté pokračovanie festivalu alternatív k motorom a aktivít so spoločnou snahou urobiť z mesta miesto pre ľudí. Projekt, ktorý prepája umelcov, aktivistov a odborníkov do spoločnej snahy predstaviť bezpečné a zdravé, jednoducho dokonalé mesto, mesto ako priestor na život. Počas tohto týždňa sa viac ako 650 miest Európy spojí do podpory miest pre ľudí, nie pre autá.

www.mulica.sk

Otvorená ulica 2009

štvrtok 16. 9. 2010, 19.00
otvorenie výstavy
Príbehy dvoch kolies
Príbehy dvoch kolies alebo Zo života starých bicyklov je autorská výstava znalca a zberateľa bicyklov Petra Pavča. Bicykel je na svete dlhšie ako vlak, parný stroj i auto. Aj keď sa jeho základná koštrukcia od konca 19. storočia moc nezmenila, budete prekvapení, koľko inžinierov si nad ním lámalo hlavu.

Výstava potrvá do 10. októbra 2010. Galéria je otvorená v pracovné dni od 12.00 do 20.00 h a počas večerných akcií.

štvrtok 16. 9. 2010, 20.20
Eko Pecha Kucha Night
Šesť minút a štyridsať sekúnd, alebo 20 obrázkov x 20 sekúnd, tentokrát pre ľudí pracujúcich so zodpovedným umením, aktivizmom, verejným priestorom a samozrejme cyklistikou. Séria prezentácií, ktoré ukážu, ako sa ľudia snažia primäť svoje okolie k akcii a vymaniť ho z pasce konzumu.

www.pechakucha.sk
www.pecha-kucha.org

štvrtok 16. 9. 2010, 22.22
párty
Presburger Retro Dj Club
Peter Pavčo je okrem zberateľa bicyklov aj umeleckým kováčom, a v danej chvíli najmä zberateľom a prezentérom starých, veľmi starých platní. Pokojná a spokojná nostalgická diskotéka so starými, veľmi starými časmi, keď sa ešte dievčatá vozili na bicykli v sukni.

piatok 17. 9. 2010, 16.00, Mariánske námestie
Silent Disco (out of the routine)
Mariánske námestie trochu inak. Príďte si zatancovať a užiť muziku, ktorá nikoho neruší. Vopred zostavíme playlist najlepšej hudby na tancovanie, skákanie a krepčenie a pôjdeme na to. Jediné, čo potrebujete, je váš prehrávač MP3 a chuť tancovať. Ostatné zariadi ulica.

sobota 18. 9. 2010, 10.00 – 20.00, ulica J. M. Hurbana
Otvorená ulica
Na jeden deň uzatvoríme Hurbanovú ulicu v centre mesta pre autá a otvoríme ju chodcom, cyklistom, in-linerom. Ulice sú synonymom komunikácie, preto sa budeme snažiť otvoriť ju stretnutiam a zábave. Verejný priestor je synonymom betónu, preto sme sa rozhodli zaplaviť ulicu trávou a pripraviť tu piknik, park, pozvať ľudí, ktorí z recyklovaných materiálov vyrábajú šperky, oblečenie a doplnky, ale aj bicykle.

Počas celého dňa – prezentácia cyklokomunít a umenia ulice: Flatland, Biketrial, Yo-Yo style, Capueira, exhibícia majstra Slovenska v Hackise, koncert (A*D*K), ďalej napr. workshop skrášľovania bicyklov, prezentácie a požičiavanie kolobežiek, dievčenská dielňa opravy bicyklov, DJ či workshopy pre deti.

1. žilinská cykloSOBOTA
Cyklovýlet okolím Žiliny pre „víkendových cyklistov“ organizovaný Turistickou informačnou kanceláriou mesta Žilina. Vyrazte do prírody, užite si zelene a pokoja, a zakončite výlet na Otvorenej ulici.

nedeľa 19. 9. 2010, 13.00, ihrisko pri CZŠ Romualda Zaymusa
exhibícia, voľný jam
Flatland.sk, Biketrial, Yo-yo, Capueira

pondelok 20. 9. 2010, 19.00
projekcia
Žilina vo filme
Ako sa zmenilo mesto v priebehu vekov? Ako vyzerali miesta, ktoré sú nám dôverne známe, pred 70timi rokmi? Viac ako hodina dokumentov, amatérskych záberov od roku 1937 do 1949 – sprievod živnostníkov, Tiso na púti do Višňového, Eduard Beneš v Žiline, alebo futbal Žilina – Sparta. Prezentácia bude komentovaná historikom.

utorok 21. 9. 2010, 09.00, Radnica mesta Žilina
workshop
Integrácia cyklotrás
Workshop vedený Tomášom Cachom z Prahy určený hlavne pre odbornú verejnosť. Integrácia „iných“ (cyklistov) do spoločnosti zabezpečuje, že väčšina (vodiči) si „zvykne“ na menšinu. Vyznačenie pruhov pre cyklistov na širokých cestách pre autá je jednoduchý, lacný a efektívny systém podpory cyklistiky. Prečo sa nerobí?

streda 22. 9. 2010
Svetový deň bez áut
Do práce, školy, na výlet – MHD, bicyklom, peši
Zapojte sa aj vy do Svetového dňa bez áut – nechajte svoje auto doma a choďte ráno s kolegami či kamarátmi autobusom, zoberte deti do školy peši alebo využite bicykel. Pomôžete nielen sebe, ale aj mestu, odľahčíte uliciam, ušetríte, a rovno sa aj zabavíte. Akcia realizovaná s pomocou Nadácie Pontis.

streda 22. 9. 2010, 17.00, zraz na Hlinkovom námestí
Cyklojazda #7
Príďte a zažite skvostný, opojný jesenný pocit, keď slabší riadia premávku. Dajte najavo svoj názor, alebo sa len príďte zviezť. Jazda je nenáročná a bezpečná aj pre malé deti, in-linerov, skaterov alebo rodičov s deťmi či starších cyklistov. V spolupráci s CYS Žilina a Nadáciou Pontis.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics