Peter Snadík, Kateřina Kubánková: SlovaKIA
výstava 6. 8. - 3. 9. 2010

výstava (Stanica_LAB)

_mg_9304
Spoločný projekt fotografa Petra Snadíka a grafickej dizajnérky Kateřiny Kubánkovej, ktorého hlavným motívom je vzťah medzi človekom a robotom. Peter Snadík dva roky dokumentoval závod Kia Motors v Žiline s výstupom vo forme fotografií a videí. Kateřina Kubánkova vstúpila do projektu s autorskou knihou, pracovala s heslami a vizuálnou komunikáciou fabriky so zamestnancami. Finálna výstava, inštalácia z rôznych médií - dokumentárna fotografia, video, grafický dizajn, objekt je založená na myšlienke preniesť atmosféru fabriky do galérie a dať tak možnosť divákovi cítiť estetiku a chlad ľudoprázdnej fabriky.  Na výstave neuvidíte šokujúce zábery z fabriky alebo sociálny dokument, skôr zamyslenie nad úlohou robotov a miesto živého človeka v priestore, ktorému dominujú. Obaja autori sú študentmi VŠVU.

- -
_mg_9366
ČO PRE MŇA ZNAMENÁ KIA (Peter Snadík, fotograf)
V poslednom storočí sme boli svedkami postupnej automatizácie. Dobrovoľne sme sa podriadili cyklu naprogramovaných strojov. Naše pracovné tempo, prestávky a výkon je závislý závisia od robotov. Jednominútový cyklus nevyžaduje po od človeka nič iné, než aby presne, krok po za krokom opakoval úkony, ktoré sú počítané sa rátajú na sekundy. Manuálnu činnosť človeka, ktorý nie je schopný konkurovať stroju, a ktorý je veľmi rýchlo substituovaný nahradia ďalšie roboty. Osobne som sa veľakrát stretol so možnosťou situáciou, keď nahradenia človeka nahradil robot. Vždy sa táto výmena uskutočnila v duchu humanity, ktorá mi až nápadne pripomínajúcej slávne dielo Karla Čapka, R.U.R.

_mg_9306
V roku 2004 sme vstúpili do EU a upevnili si tak vďaka lacnej pracovnej sile, ekonomickým reformám a výhodnej polohe uprostred Európy tak rýchlo získali pozíciu stredoeurópskeho leadra lídra automobilového priemyslu. V tejto malej krajine produkujú v súčasnej dobe súčasnosti tri automobilky viac ako pol milióna áut ročne, čo v pomere k päť miliónom obyvateľom vynieslo zaradilo Slovensko medzi najväčších svetových producentov a získalo tak prezývku “nový Detroit”. Faktom je, že V roku 2006 začala na Slovensku výrobu KIA Motors Slovakia, v novopostavenom závode pri Žiline, ktorý je na svetovej špičke v robotizácií výrobného procesu. V závode KIA sa nachádzajú linky, ktoré sú automatizované takmer na 100 % a nie je výnimkou vidieť spolu v rade a harmónií pracovať aj niekoľko sto robotov. Fascináciu technológiou a čistou estetikou v závode narúša pocit sterility, vyprázdnenia a ľudského odcudzenia. Odcudzenie, ktoré vo mne nastolilo základnú otázku vzťahu človeka a robota a ich vzájomnú interakciu.

_mg_9355
V závode som pôsobil viac ako rok a postupne sa mi odkrývali nové obrazy prítomnej budúcnosti, ktorú zachytávam na svojich fotografiách a videách. V čistých, symetrických, hi-tech priestoroch hľadám človeka. Snažím sa priblížiť “problém” postupnej dominancie robotov pomocou striktne frontálneho komponovania obrazu.

Moja osobná skúsenosť so závodom prešla významnou zmenou. Postupne ako som objavoval jeho svet, začal som celý problém chápať vnímať komplexnejšie. Myslím si, že vzťah človeka a robota stojí závisí v prvom rade na vzťahu človeka k sebe samému. Uvedomenia si vlastných potrieb a hodnôt. Robotizácia výroby nám dáva možnosť ich nanovo formulovať. Obávam sa však, že naša spoločnosť ešte nedospela do bodu, kde sme schopní uvedomiť si túto výzvu, dôkazom čoho toho je aj nezmyselná nadprodukcia, a to nielen v automobilovom priemysle.

- -
SlovaKIA
DOPRAJTE SI ČAS (Kateřina Kubánková, grafická dizajnérka)

Koncept grafického spracovania knihy, ktorú práve držíte v rukách, vychádza z dvoch základných aspektov. Tým hlavným sú samozrejme fotografie Petra Snadíka a jeho spracovanie témy. Druhým je ‘vizuál’ priestoru fabriky KiA a jej tlačové a internetové výstupy. Ide o Kiou vydávaný časopis pre zamestnancov Kia Family a štatistické informácie prezentované na ich webovej stránke. Z nej som čerpala všetky texty použité v tejto knihe. Ich účelom je podčiarknuť Snadíkov fotografický postoj/pohľad, a tiež nechať ‘rozprávať’ fabriku Kia vlastnými slovami a estetikou.

SlovaKIA
Myšlienka plnenia plánu nie je nová, avšak nástupom robotických technológií dostáva nový rozmer. V prípade robotníka Kia ide o jednu minútu. Tým však nechcem povedať, že by to mal byť aj Váš čas na prelistovanie tejto knihy. Prajem príjemný zážitok.

SlovaKIA
- -
Ďalšie fotografie z otvorenia výstavy nájdete tu. Foto fjk a Peter Snadík.

- -
Výstava potrvá do Kinobusu, ktorý bude jej derniérou v piatok 3. 9. 2010. Galéria je otvorená v pracovné dni 12.00 – 20.00 h, cez víkend 10.00 – 20.00 h. Vstup voľný.

Za finančnú podporu (aj ochotu vpustiť umelcov do svojich priestorov) ďakujeme Kia Motors Slovakia.

kia_logo

Tagged as: , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics