Škrtli sme Fica (+ video a fotoreport)

skrtni_fica

Kampaň, ktorú dva týždne pred parlamentnými voľbami rozbehol časopis .týždeň, určite vybočuje z doterajších mobilizačných kampaní pred ktorýmikoľvek voľbami. Samozrejme najmä preto, že ako jeden z hlavných motívov použili portrét predsedu súčasnej vlády, ktorý vyzvané osobnosti škrtajú. Mnoho ľudí to považuje za prílišné gesto, iní odporujú, že kampani chýba hlbší zmysel, … Šéfredaktor Štefan Hríb vysvetľuje: “Tieto voľby považujem za veľmi dôležité, pretože rozhodnú, či sa Slovensko bude naďalej uberať cestou korupcie, zmenšovania slobody a primitivizmu. Nechceme to. Toto je spoločný postoj celej našej redakcie, a preto sme sa rozhodli povedať hlasné nie. V nasledujúcich dvoch týždňoch budete od nás počuť to, čo by mala kričať najmä opozícia. Vyjadrujeme svoj postoj k budúcnosti tejto krajiny. Už naozaj nechceme tohto pána na čele vlády. Nie je to osobné. Len nechceme hrubé Slovensko, ale slušnejšiu krajinu.”

Hoci sa nám na Stanici naozaj nechce a neprislúcha miešať do politiky, sú situácie, keď je zbabelé zostať bokom (napríklad v posledných primátorských voľbách, pri zákone o spievaní hymny v školách, …) a rozhodli sme sa kampaň na Stanici podporiť a tak ste si mohli tesne pred voľbami prísť aj vy škrtnúť Fica. Rozdali sme aj niekoľko desiatok tričiek a nálepiek.

Tu sú fotky a videá zo škrtov, všetky plagáty sa minuli za dva dni - v utorok a stredu 8. - 9. júna 2010. Vyvesili sme ich na náš bilboard na budove a tak boli verejne prístupné. Nie všetky sme stihli zachytiť, ale snažili sme sa - prišli napríklad fotograf Richard Kohler, vydavateľka a manželka primátora Andrea Harmanová, manažér Peter Bronček, podnikateľka Dáša Požóniová s dcérou Zuzanou, kníhkupec Janko Ničík, mládež z ODM a AIESEC a ulice, … Najlepšie to zvládli výtvarníci - Pavlína Čierna (s minimálnym zásahom), Tóno Čierny (ako poctu Bartuszovi - plieskal po plagáte veľkou gumou s nanesenou farbou), Janko Gašparovič (otlačený obrazec) alebo Peter Pisár, ktorý Fica z bilboardu vyrezal a odniesol so sebou.

Fotoreport:

Videá:

Anton Čierny škrtol Fica from stanica on Vimeo.

Peter Pisár obrezal Fica from stanica on Vimeo.

Janko Gašparovič škrtol Fica from stanica on Vimeo.

Janko Ničík škrtol Fica from stanica on Vimeo.

Dáša Požóniová škrtla Fica from stanica on Vimeo.

Zuzana Požóniová škrtla Fica from stanica on Vimeo.

Pavlína Fichta Čierna škrtla Fica from stanica on Vimeo.

Andrea Harmanová škrtla Fica from stanica on Vimeo.

Richard Kohler škrtol Fica from stanica on Vimeo.

Viac o kampani a videá osobností, ktoré škrtli Fica nájdete na > www.tyzden.sk

tyzden_plagat

Tagged as: , , ,

4 Komentáre

  1. HEHE!
    Raz ked som bol na stanicku pozret koncert francuzskej kapely (sorry, meno si uz nepamatam) prebiehala aj an slovensku kamapan “Slobodu belehradskej sestke” a kamarat z Francuzska, ktory prisiel z vystupujucimi, clen CNT (francuzska anarcho-syndikalisticka organizacia) nas poziadal aby sme mu priniesli transparent “Slobodu belehradskej sestke” ktory chceli vyvesit na zastavkach ich turne na Slovensku viac: http://www.priamaakcia.sk/Zle-spravy-zo-Srbska-B6-stale-vo-vazeni-Tipy-na-vyjadrenie-solidarity-v-tvojom-meste.html…..

    A reakcia cloveka zo stanicky? ani som ten transparent neukazoval ani nic proste len som ho chcel dat dotycnemu ( on tam este vtedy nebol) a zastavil ma clovek ze chalani: “ale toto nieje politicka akcia”, tak som ten transpos musel ist odlozit az za budovu stanicky kym si ho dotycny neprevzal.
    A teraz k veci: Samy pisete ze sa nechcete miesta do politiky , tak preco prave kampan ODM? Preco nie SDKU alebo Kotlebu? Ved to je tiez zaujimave ak uz ide o to…. Osobne keby som tam bol a videl tie detiska bohatych rodicov z ODM ako to tam robia skutocne by mi dalo kopu sil sa premoc a nehodit po nich volaco..
    Zrazu sa vasa “apolitickost” vyparila. Touto aktivitou ste sa u mna jednoznacne vyprofilovali ako pravicovi kolektiv. Neobhajujem samozrejme ani jedneho z politikov ale tvrdim ze ked ste sucastou kampane pravice tak to asi nieco znamena. Mimochodom ja si Hriba velmi vazim ako cloveka z Televizie i ked sa z jeho politickymi nazormi nestotoznujem.
    este jedna otazka: ak zajtra pridem na stanicku a poviem ze by som chcel skrtnut Meciara date mi priestor?
    Chodieval som na stanicku s tym ze prave tam si mozem odychnut od veskerych politickym aktivit ktore su okolo mna (obcas sa na nich aj zabavit) alebo len tak volne pokecat ale touto aktivitou ste ma naozaj prekvapili…ci milo alebo nemilo, neviem minimalne mam z nej poriadne zmiesane pocity…

    nepreslo kontrolou pravopisu:-)))
    s uctou Vojto

  2. Naozaj bieda. Nemá niekto pocit že robí revolúciu, ale volí skôr hercov a pravicové médiá? Možno je dobré miešať sa do regionálnej politiky (kampaň proti bývalému primátorovi), ale takto ako stádo nasledovať hercov, majiteľov médií, “facebook generáciu” a prispievať k dalšiej polarizácii a emocionalizácii politiky u nás-a samozrejme vo svete, pretože akokoľvek my chceme alebo nechceme, akokoľvek o tom nevieme, všetko je prepojené?
    Satirix

  3. Podla mňa, v niektorých situáciach je potrebné vyjadriť názor. A súčasné (nielen politické) ovzdušie takouto situáciou je.

    A možno sme pravicový kolektív. Kto vie? A - bol by to problém?

  4. …nesiahate mu ani po členky, preto nie div, nad spôsobom akým dávate najavo svoju prízemnosť…

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics