Programové vyhlásenie reformnej vlády

reformna_vlada

31. mája 2010, dva týždne pred parlamentnými voľbami, vydal Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika (KI) Programové vyhlásenie reformnej vlády - sprievodcu pre zodpovedných politikov na ceste k slobodnejšej spoločnosti a štíhlejšiemu štátu. Dokument je zverejnený a voľne dostupný na webstránke www.reformnavlada.sk

Programové vyhlásenie reformnej vlády vzniklo partnerstve KI s Nadáciou F. A. Hayeka (NFAH) a v spolupráci s vyše tridsiatimi expertmi z mimovládneho a komerčného súkromného sektora. Boli medzi nimi zástupcovia KI, NFAH, M.E.S.A. 10, Health Policy Institute, Transparency International Slovensko, Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz a mnohí iní odborníci (napríklad Ernest Valko, Milan Žitný a ďalší). Kapitolu Kultúrny a mediálny priestor spracoval Fedor Blaščák, s ktorými Stanica spolupracuje na projekte-festivale Memory Kontrol, spolu s Marekom Adamovom, riaditeľom Stanice.

Bližšie k obsahu Programového vyhlásenia reformnej vlády píše Peter Gonda z KI, koordinátor projektu: “Autori dokumentu prezentujú modelové systémové a uskutočniteľné programové vyhlásenie hypotetickej reformnej vlády, ktorého realizácia by maximálne možným spôsobom posunula Slovensko k slobodnej a prosperujúcej spoločnosti, kde sa dodržiavajú základné morálne pravidlá a zabezpečujú pravidlá pre udržateľné verejné financie. Ich ambíciou je priniesť odborné, razantné, vzájomne prepojené návrhy a technicky a finančne zrealizovateľné (nie nutne politicky priechodné) koncepčných zmien a praktických riešení problémov na Slovensku. Predložený dokument napríklad predstavuje návrhy na razantné zoštíhlenie štátu, zredukovanie zásahov vlády do ekonomiky a spoločnosti a dosiahnutie a udržiavanie vyrovnaného hospodárenia s verejnými financiami. Tieto návrhy by v prípade ich realizácie mohli riešiť podstatu problémov slovenských verejných financií, ktoré vďaka veľkým rozpočtovým sekerám súčasnej vlády naberajú grécky smer. Autori ponúkajú modelový program ako alternatívu k dnešnému, dlhodobo neudržateľnému, modelu rozmáhajúceho sa štátu a jeho zasahovania do životov a aktivít ľudí. Zámerom autorov je tak prostredníctvom neho iniciovať odbornú a argumentmi podloženú diskusiu o smerovaní Slovenska a konkrétnych riešeniach problémov, ako aj hodnotiť napríklad programové dokumenty vlád pohľadu miery ich reformnosti. Prezentovaný dokument môže byť zároveň aj zdrojom inšpirácie a sprievodcom pre zodpovedných politikov s odvahou na ceste razantného presmerovania podmienok na Slovensku čo najviac k slobodnej a prosperujúcej spoločnosti.”

www.reformnavlada.sk
www.konzervativizmus.sk

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics