Jeden svet pre školy
25. 1 - 4. 2. 2010

projekcie pre žiakov ZŠ a SŠ (Stanica_FLUX)

Témy filmového festivalu Jeden svet, ktorý sa zaoberá problematikou ľudských práv, sú blízke učebným plánom Náuky o spoločnosti, Dejepisu, či Zemepisu. Filmy, ktoré slúžia nielen ako doplnok k hlavným témam výuky, sú natáčané špeciálne pre vekové skupiny žiakov základných, či študentov stredných škôl. Ak máte záujem o projekciu pre vašu triedu (učitelia, žiaci, študenti), ozvite sa nám, radi Vám poskytneme zoznam filmov, z ktorých si môžete vybrať. Na tieto projekcie majú študenti vstup voľný. Premietacie časy: 10.00, 12.00 a 14.00 h.

js_skoly_-_mame_ngor

Ponuka pre základné školy (2. stupeň)

Chlapci v ofsajde Saman Salour (Švajčiarsko, 2008, 3 min.)
Iránske dievčatká Maryam a Sára sa, inšpirované vzhľadom dvoch žien západného typu v novinovom inzeráte, rozhodnú cestou zo školy zložiť tradičnú šatku z hlavy. Keď narazia na skupinu chlapcov hrajúcich futbal, zorganizujú pravý dievčenský futbalový zápas.

Mame Ngor – chlapec zo skládky Simona Risi (Taliansko, 2007, 15 min.)
Na obriu skládku Mbeubeus privážajú kolóny nákladných áut z neďalekého senegalského Dakaru viac než tisíc ton odpadu denne. Napriek obrovskému zápachu, hrozbe infekcie či nebezpečiu zranenia sa týmito odpadkami prehrabujú tisíce chudobných Afričanov, vrátane detí.

Náramky od Kamar Preeya Nair (India, 2007, 23 min.)
Jedenásťročná indická dievčina Kamar je veľmi výrečná, bezprostredná a hlavne predčasne dospelá. Namiesto školy či detských hier musí totiž tvrdo pracovať. Zdobí lacné plastové náramky blyšťavými kamienkami. Kamar trápi, že mama jej nedovolí chodiť do školy. Bez jej pomoci by však rodina ťažko prežila.

Ponuka pre stredné školy:

Ženy v (jednom) svete

Zahnať diabla do peklaGini Reticker (USA, 2008, 72 min.)
Príbeh o odvahe liberijských moslimských a kresťanských žien, ktoré sa bez ohľadu na vyznanie rozhodli zasadiť o ukončenie občianskej vojny. Svojimi dlhodobými nenásilnými, no dôraznými protestmi ukázali, že spontánny aktivizmus môže zmeniť históriu. Film získal na Pražskom festivale cenu za boj za ľudské práva.

Sedem svetiel Olga Sommerová (ČR, 2008, 57 min.)
Autorka sa dlhodobo zameriava na osudy a svedectvo žien. V jej novom dokumente vystupuje sedem pamätníčok, ktoré oživujú spomienky na holokaust a druhú sv. vojnu a zverujú sa s vlastným „návodom“ ako prežiť nielen nacistický režim. Niť filmu sa však vinie až k súčasným prejavom nacizmu a nacionalizmu.

Ženy pre meny – Erika Hníková (ČR, 2003, 75 min.)
Eva túži po novom poprsí, Magda vyskúšala všetky prostriedky na chudnutie, Zuzana zvažuje, že zanechá športovanie kvôli kariére v modelingu. Erika Hníková cez feministky, plastických chirugov, modelky, či zákazníčky drogérií skúma, ako sa mýtus krásy prejavuje v Česku, kto ho vytvára a s akým cieľom.

Nový slovenský dokument

Ako sa varia dejinyPeter Kerekes (SR, Rakúsko, ČR, 2009, 88 min.)
Hlavnými hrdinami filmu sú vojenskí kuchári z rôznych kútov Európy. Práve od ich poľných kuchýň závisí úspešnosť „ozbrojených žalúdkov“ – vojakov. Bez kuchárov stráca armáda silu a teda aj zmysel. Vojenskí kuchári tak mohli vplývať na celé dejiny ľudstva.

Ježiš je normálny!Tereza Nvotová (ČR, SR, 2008, 66 min.)
Film sa zaoberá poňatím viery, manipuláciou a výchovou detí v kontroverzných kresťanských skupinách. Režisérka strávila rok vo vnútri Triumfálneho centra viery. Vo filme skúma, kde končí hranica slobody vyznania a kde začína nebezpečná manipulácia.

Kríza, klíma

Ropná apokalypsa?
Andrew Evans (Veľká Británia, 2008, 48 min.)

Musíme sa naučiť zatočiť s ropou skôr, než zatočí ona s nami. Film bilancuje súčasný stav, kedy sme totálne závislí na rope. Ropní magnáti predpovedajú krásnu budúcnosť a nezávislí varujú, že „čierne zlato“ vyťažíme veľmi skoro. Nejde však len o zníženie spotreby a šetrenie, ale predovšetkým o hľadanie iných zdrojov.

Smrtiace polia Victor Burgos (Uruguay, 2009, 13 min.)
Veľké plantáže sóje v Južnej Amerike určenej pre veľkochovy EU, vytláčajú prirodzené ekosystémy a zhoršujú klímu. Ľudia sú vyháňaní z pozemkov a strácajú možnosť dopestovať potravu. Veľká časť sóje je geneticky modifikovaná a masívne zvyšuje používanie pesticídov, ktoré spôsobujú otravu pre miestne komunity, vodné zdroje a prírodu.

20 rokov demokracie vo filme

Maďarská národná Bori Kriza (Maďarsko, 2007, 70 min.)
Romantické násilie je názov maďarskej popovej kapely, ktorá hrá nacionálny rock, hlásajúci krajné pravicové ideály. Skalní fans sú skinheadi, folkáči, futbalisti i vysokoškoláčky. Spája ich nenávisť voči Židom a túžba po obnovení „Veľkého Uhorska“. Radikalizmus má miesto v médiách, či školstve a to nielen v Maďarsku.

Vtedy 2: Šanca pre Slovensko Robert Sedláček (ČR, 2000, 99 min.)
V. Klaus, V. Mečiar a s nimi desiatky osobností politiky reflektujú jednu z najvýznamnejších udalostí našich novodobých dejín. Film začína po nástupe V. Havla do funkcie a končí rozdelením republiky. Analytický pohľad režiséra je dôkazom toho, že štát začal smerovať k rozpadu bezprostredne po novembri 1989 a možno ešte skôr.

Máte právo vedieť

Barmský VJAnders Ostergaard (Nórsko, Švédsko, Dánsko, Veľká Británia, 2008, 84 min.)
V septembri 2007 zachytilo niekoľko Barmčanov mobilnými telefónmi protivládne demonštrácie a ich surové potlačenie. Ich zábery sú jediné svedectvo toho, čo sa tu dialo. Strhujúci dokument poukazuje význam nezávislých médií proti totalitnej moci.Film získal na Pražskom Jednom svete cenu Václava Havla za výnimočný spôsob prispenia k ochrane ľudských práv a tiež študentskú cenu.

OtrociHanna Heilborn, David Aronowitsch (Švédsko, Dánsko, Nórsko, 2008, 15 min.)
Základom tohto nesmierne pôsobivého animovaného dokumentu je autentický záznam výpovedí, ktoré poskytli dve deti po svojom oslobodení z otroctva v roku 2003. Takmer 20 rokov trvajúca občianska vojna v Sudáne sa chýlila ku koncu, keď sa začal lov na deti a zvyšujúcu ekonomiku.

Svedectvo z TibetuJezza Neumann (Veľká Británia, 2008, 48 min.)
Reportér Tash Despa nakrúcal skrytými kamerami v utajení v Tibete. Odporcovia režimu sú mučení, ženy sterilizované; nomádskym Tibeťanom zkonfiškovali majetok a umiestnili ich do rezervácií. Mladá generácia predstavuje silný zdroj latentného odporu, ktorý môže prerásť do násilia.

Čierne srdcia (…zem nie je guľatá) Břetislav Rychlík, Monika Rychlíková (ČR, 2008, 86 min.)
Príbehy štyroch rómskych rodín z krajín Višegrádskej štvorky spája niekoľko dôležitých charakteristík. Tradícia, rodinná súdržnosť a viera v Boha sú pre aktérov rovnako dôležité ako láska k hudbe a deťom. Dokument približuje rómsku kultúru a mentalitu etnika, ktoré si zakladá na svojej histórii a zároveň trochu s obavami hľadí do budúcnosti, v ktorej by splývanie kultúr mohlo ohroziť jeho autenticitu.

Viac informácií: hanka@stanica.sk, 0907 178 756

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics