Predstavenia zo Stanice v Prahe, Brne, Hamburgu, Berlíne i po Slovensku

posledna_historicka_uloha_mladej_generacie1

Autorské divadelné a tanečné predstavenia, ktoré vznikli v produkcii alebo koprodukcii Stanice, cestujú na festivaly a úspešne sa hrajú v ďalších mestách u nás i v zahraničí. Stanica nie je kamenné divadlo a Žilina je pre alternatívne produkcie malým mestom a tak sme radi, ak sa podarí turné či hosťovanie.

Posledné z predstavení zo Stanice - autorské divadlo Posledná historická úloha mladej generácie, ktoré malo premiéru v rámci festivalu Memory Kontrol 22. 11., má za sebou miniturné v Brne, Hamburgu, Berlíne a v piatok 11. 12. ho uvedieme v pražskom Divadle Archa. Vzniklo totiž v rámci európskeho projektu 68-89 Divadlo.Doba.Dejiny a uviedli sme ho preto v každom divadle, ktoré bolo partnerom v projekte. Vzniklo na základe rozhovorov a výskumu a režisér Ján Šimko v ňom predstavuje študentov, ktorí si aj napriek revolučným udalostiam v novembri 89 udržali miesto na okraji diania. Predstavenie, v ktorom účinkujú bratislavskí herci Juraj Igonda, Marián Balážik a Martin Melo, budú mať možnosť vidieť aj diváci v Bratislave vo februári 2010 a v následne ho opäť uvedieme na Stanici pre svoje žilinské publikum.

Nie je to však jediné predstavenie, ktoré s úspechom cestuje. Tanečné sólo Jara Viňarského s názvom Butticula (Figúra blázna) sme už uviedli na festivale Víkend atraktívneho divadla vo Zvolene a v stredu 9. 12. sa prvýkrát predstaví bratislavskému publiku na festivale súčasného tanca Nu Dance Fest spolu s ďalším tanečným predstavením zo Stanice - duetom Tomáša Krivošíka a Veroniky Kulíškovej Rozpúšťanie v realite. Obe predstavenia hráme v repríze na Stanici vo štvrtok 10. 12. Do tretice medzi úspešnými predstaveniami zo Stanice figuruje medzinárodné tanečné divadlo Baga-basta, ktoré vzniklo ako koprodukcia s partnermi v Ľubľane a Grazi a účinkujú v ňom slovenský tanečník a choreograf Milan Tomášik, jeho švédsky kolega Alexander Gottfarb a nemecký violončelista Nikolaus Herdieckerhoff. Na Slovensku ho môžete vidieť v túto nedeľu 13. 12. na festivale Nu Dance Fest v Bratislave a v utorok 15.12. príde opäť na Stanicu - tak všetkých pozývame na farebný výlet do imaginárnej krajiny, ktorú tanečníci vytvorili.

A to ešte nie je všetko. Autorské divadlo Projekt.Svadba Jána Luterána a Mariany Ďurčekovej, v ktorom účinkujú študenti VŠMU a VŠVU a ktoré malo premiéru na Stanici v júni 2009, sa pravidelne hrá v Bratislave v A4-nultom priestore, uviedli sme ho už aj v Kulturfabrike Tabačka v Košiciach a 17.12. zavíta opäť na Stanicu. A posledným úspešným projektom zo Stanice, ktorý už patrí minulosti, boli Spolužiaci. Komunitné predstavenie v réžii Viery Dubačovej, v ktorom účinkovali neherci-maturanti z rokov 1967, 1976, 1988 a 1997, sme v priebehu roku 2009 na festivaloch Dotyky a spojenia v Martine, Arteterapia v Banskej Bystrici a Jeden svet v Bratislave. Chceme aj ďalej ponúkať nezávislým divadelníkom a tanečníkom na Stanici produkčné zázemie,  ale je aj na nich, aby sa predstavenia podarilo dostať k ľuďom a cestovať po festivaloch. A to zdá sa, začína fungovať.

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics